Erişilebilirlik

ABD, Salih'e Sürekli Kalma İzni Vermeyecek


ABD, Salih'e Sürekli Kalma İzni Vermeyecek
ABD, Salih'e Sürekli Kalma İzni Vermeyecek

Geçen Haziran ayında başkanlık konutuna düzenlenen bombalı saldırıda Salih ağır yaralanmış ve birkaç ay Suudi Arabistan’da tedavi görmüştü

Arap dünyasında başlayan ayaklanmalardan Yemen halkı da etkilendi. Sokaklara dökülen Yemenliler 30 yıldır ülkeyi baskıyla yöneten devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in çekilmesini istedi.

Göstericilerden Muhammed Ahmed, “Salih, bu ülkeyi parçaladı. Aşiretlerin çatıştığı, ırkçılığın yayıldığı ve bölücülüğün yaygınlaştığı bir ülke haline getirdi,” diyor.

Salih, meclisten, yargılanmayacağı konusunda güvence aldıktan sonra iktidardan çekilmeyi kabul etti.

Veda konuşmasında Salih, pişmanlığını dile getirdi: “Eğer 33 yıllık iktidarımda yetersiz kaldığım anlar olmuşsa özür diliyorum. Tüm Yemen vatandaşlarından özür diliyorum.”

Geçen Haziran ayında başkanlık konutuna düzenlenen bombalı saldırıda Salih ağır yaralanmıştı ve birkaç ay Suudi Arabistan’da tedavi görmüştü.

Salih tedavisini Amerika’da sürdürüyor, ancak Amerikalı yetkililer Salih’in Amerika’da temelli kalmasına izin verilmeyeceğini söylüyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, “Ziyaretinin tek amacı tedavi olması. Sadece tedavisi süresince burada kalacak,” diye konuşuyor.

Yemen Amerika için çok ciddi bir güvenlik kaygısı oluşturuyor. El Kaide bağlantılı militanların bu ülkede konuşlandığı biliniyor.

Yemen’in bazı kesimleri eşkıyaların kontrolu altında; bazı bölgelerde aşiretler arası çatışmalar yaşanıyor.

Carnegie Vakfı Ortadoğu uzmanı Marina Ottaway açıklıyor: “Yemen’deki hedefimiz şu: Arap Yarımadası’ndaki el Kaide yapılanmasını bertaraf etmek ve her gün durmadan insanların ölmesini engellemek.”

Protestocular Salih’in akrabalarının da sorumluluk makamlarından uzaklaştırılmasını istiyor.

Ginny Hill Londra'daki düşünce kuruluşu Chatham House uzmanı: "Soru şu: Salih’in oğulları, yeğenleri ve diğer akrabalarının askeri birliklerin, işletmelerin ve siyasi kurumların kontrolunu bırakıp bırakmayacağı."

Devlet Başkanı Salih, Yemen’e dönme sözü verdi ve uzmanlar bunun mümkün olduğunu söylüyor. Carnegie Vakfı'ndan Marina Ottaway şunları söylüyor: “Dünyanın bu köşesinde 30 yıl iktidarda kalabilmişseniz çok önemli bağlantılarınız vardır ve zeki bir siyasetçisiniz demektir. Dolayısıyla Salih’in dönmesi tamamen olasılık dışı değil.”

21 Şubat’ta Yemen’de cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Ancak seçimlerin son bir yıldır devam eden siyasi krizi çözmeye yetip yetmeyeceği henüz belli değil.

XS
SM
MD
LG