Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı Austin prostat kanserine yakalandı


ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in doktorları Salı günü, bakanın prostat kanserine yakalandığını duyurdu.

Doktorlar ayrıca Austin’in, yakın zamanda gizli bir şekilde hastaneye kaldırılmasının nedeninin, ameliyat ve sonrasında bu ameliyatla ilgili ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonunu tedavi etmek olduğunu açıkladı.

70 yaşındaki Austin, 22 Aralık'ta Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi'ne kaldırıldı ve kanserin tedavisi için ameliyat edildi.

Ameliyattan bir hafta sonra Austin, enfeksiyona yakalandı.

Üst düzey yönetim ve savunma yetkililerine günlerce Austin’in hastaneye kaldırıldığı ya da kanser olduğu söylenmedi.

Doktorların açıklamasına göre kanser, Austin'in Aralık ayı başında düzenli tarama yaptırdığı sırada tespit edildi.

Doktorlar, Austin’in 22 Aralık'ta "minimal invazif bir cerrahi işlem geçirdiğini" ve ertesi gün evine gittiğini söyledi.

Ancak sonrasında Austin, 1 Ocak'ta enfeksiyona bağlı olarak mide bulantısı ve şiddetli karın, kalça ve bacak ağrısı yaşadığını bildirdi.

Doktorlar, prostat kanserinin erken teşhis edildiğini ve hastalığın seyrinin çok iyi olduğunu söylediler.

Biden yönetimi Austin’in hastalığını geçen hafta öğrenmişti.

Salı günü, Biden’ın Beyaz Saray özel kalemi, kabine üyelerine ve bakanlara, görevlerini yerine getirememeleri durumunda Beyaz Saray’a bildirme kuralı getirdi.

Jeff Zients, bakanlara gönderdiği bir notta, iş göremezlik veya iletişim kaybı durumunda yetki devrine ilişkin mevcut prosedürleri, Cuma gününe kadar Beyaz Saray'a göndermeleri talimatı verdi.

İnceleme devam ederken Zients, bir kurumun başındaki kabine üyesinin görevlerini yerine getiremeyeceği bir durumla karşılaşması veya planlaması durumunda, kurumların kendi ofisine ve Beyaz Saray'daki kabine işleri ofisine bildirimde bulunmalarını talep ediyor.

Zients’in gönderdiği not, ABD Başkanı Joe Biden ve diğer üst düzey yetkililere, Austin'in hastaneye kaldırıldığı ve yetkiyi yardımcısına devrettiği konusunda günlerce bilgi verilmemesinin ardından geldi.

Bir Pentagon sözcüsü, bu hatanın sorumlusu olarak önemli bir personelin grip nedeniyle çalışmamasını göstermişti.

Notta Zients, "Kurumlar, bir kabine üyesinin iletişim erişiminin sınırlı olduğu veya hiç olmadığı bölgelere seyahat ettiği, hastaneye kaldırıldığı veya genel anestezi gerektiren tıbbi bir prosedür geçirdiği veya başka bir durumda kendisine ulaşılamadığı durumlarda yetki devrini sağlamalı" ifadesini kullandı.

Zients’in notu ayrıca, kurumların bu tür bir yetki devri gerçekleştiğini belgelemelerini ve vekaleten görev yapan kişinin, ilgili Beyaz Saray personeli ile derhal temas kurmasını gerektirdiğine vurgu yapıyor.

Associated Press haber ajansı Zients’in notunun bir kopyasını edindi.

Austin, Pentagon basın sözcüsünün "hasta isteğine bağlı prosedür" olarak adlandırdığı bir durum için hastaneye gitti.

Austin, yetkilerini Savunma Bakanı Yardımcısı Kathleen Hicks’e devretti. Austin, yetki devrinin nedenini Hicks’e ve diğer ABD liderlerine söylemedi ve ertesi gün evine gitti.

Austin şiddetli ağrılar yaşadıktan sonra bazı yetkilerini Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks'e devretti ve 1 Ocak'ta ambulansla Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi'ne götürülerek yoğun bakıma kaldırıldı. Hicks'e üç gün boyunca yetki devrinin nedeni söylenmedi.

4 Ocak'a kadar Beyaz Saray'a Austin'in hastanede olduğu bildirilmedi. Kamuoyu ve Kongre Austin’in hastaneye kaldırıldığını 5 Ocak’a kadar öğrenemedi.

Pentagon konu hakkında kurum içinde inceleme başlattığını duyurdu.

Pazartesi günü yayımlanan bir açıklamada Pentagon, "Başkan, Beyaz Saray ve duruma göre ABD Kongresi ve Amerikan halkını doğru ve zamanında bilgilendirmek üzere” gelecekte savunma bakanının yapacağı herhangi bir yetki devri hakkında bilgilendirilecek isim listesini genişlettiğini belirtti.

Gelecekte yetki devri durumunda, Pentagon'un baş danışmanı, Genelkurmay Başkanı ve Başkan Yardımcısı, üst seviyedeki savaş komutanları, servis sekreterleri, servislerin özel kalemleri, Beyaz Saray Durum Odası, Savunma Bakanı ve Bakan Yardımcısı’nın kıdemli personeli gibi daha geniş bir yetkili listesi bilgilendirilecek.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG