Erişilebilirlik

ABD, Taleban ile Görüşmeyi Doğruladı


ABD, Taleban ile Görüşmeyi Doğruladı
ABD, Taleban ile Görüşmeyi Doğruladı

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Amerika ile Taleban arasında görüşmeler yapıldığını doğruladı ancak Afgan hükümeti ile isyancılar arasında uzlaşma sağlamanın aylar alabileceğini söyledi.

30 Haziran’da görevden ayrılacak olan Gates, bir televizyon söyleşisinde son haftalarda Amerikalı diplomatlarla Taleban arasında temaslar yapıldığını ancak bunların başlangıç aşamasında olduğunu açıkladı.

Taleban ile başka ülkelerin de temas kurduğunu belirten Gates bunun zor bir süreç olduğunu, görüşme yetkisine sahip Taleban üyeleri bulmanın bile kolay olmadığını vurguladı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Cumartesi günü Amerika ve diğer ülkelerin savaşı sona erdirmek amacıyla Taleban militanlarıyla görüşmeler yaptığını açıklamıştı.

Amerika, gelecek haftalar içinde Afganistan’daki muharip birliklerini geri çekmeye başlayacak. Başkan Barack Obama, Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus’la çekilme planını görüştü, ancak ilk aşamada kaç askerin çekileceğinin açıklamadı.

Afgan kuvvetlerinin 2014 yılında ülkenin güvenliğini tamamen üstlenmesi bekleniyor. Ancak Taleban hala silahlı direnişini sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG