Erişilebilirlik

Trump’ın Salı Günü Hakim Karşısına Çıkması Bekleniyor


25 Mart 2023 - Eski ABD Başkanı Donald Trump, Teksas eyaletinin Waco kentindeki kampanya mitinginde konuştu.
25 Mart 2023 - Eski ABD Başkanı Donald Trump, Teksas eyaletinin Waco kentindeki kampanya mitinginde konuştu.

ABD'nin 45'inci başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin 2024'te yapılacak başkanlık seçimlerindeki aday adaylarından Donald Trump'ın hakkında açılan soruşturmada yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels'a sus payı ödemekle suçlanması sonrasında, gelecek hafta sabıka fotoğrafının çekilmesi, parmak izlerinin alınması ve mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

ABD tarihinde ilk kez eski ya da görev başında bir başkan, hakkındaki cezai suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkacak. Haftaya Salı günü Manhattan'da başlaması beklenen süreç, dünyanın en güçlü ülkesi olan Amerika'yı daha da fazla kutuplaştırabilir.

Trump’ın Salı Günü Hakim Karşısına Çıkması Bekleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00


Salı günü teslim oluyor

Trump hakkında Manhattan'da hazırlanan iddianamenin önümüzdeki günlerde bir yargıç tarafından açıklanması bekleniyor. Bir mahkeme yetkilisi, Trump'ın sabıka fotoğrafının çekilmesi, parmak izlerinin alınması ve hakkındaki suçlamaların okunması için önümüzdeki Salı günü mahkemeye gitmesinin beklendiğini söyledi.
Trump'ın avukatlarından Susan Necheles, Salı gününü Trump'ın teslim olacağı gün olarak teyit etti ve o zamana kadar iddianame üzerindeki gizliliğin kaldırılmasını beklemediğini kaydetti.
Susan Necheles, müvekkili Trump'ın hakkındaki suçlamalara karşı "gayretle mücadele edeceğini" söyledi.

Trump'ın avukatlarından Susan Necheles
Trump'ın avukatlarından Susan Necheles

Avukatı Joe Tacopina, savunma avukatları ve Manhattan savcıları arasındaki anlaşma uyarınca Trump'ın önümüzdeki hafta hakkındaki suçlamaları duymak için mahkemeye çıkarılmak üzere teslim olduğunda ellerinin kelepçelenmeyeceğini söyledi.

Tacopina, bugün verdiği bir söyleşide, Trump'a kelepçe takılmaması dışında Salı günkü tutuklamanın rutin olarak gerçekleşmesini beklediğini söyledi ve "Gelişmeler nasıl olacak bilmiyorum. Eski bir Amerikan başkanının ceza mahkemesine çıkarılması ve hakkındaki suçlamaların yüzüne okunması nasıl oluyor, daha önceden bunu öğrenebileceğimiz bir ders kitabı yok" dedi.

Trump’ın seçim kampanyası

2024 başkanlık seçimlerinde Demokrat Partili Başkan Joe Biden'ın karşısında yarışa Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olarak çıkmak isteyen Trump, hakkındaki iddianameden önce de kendisine yönelik hukuki tehditleri seçim kampanyasına bağış toplamak ve en sadık destekçilerini etrafına çekmek için kullanmaya çalışıyordu.

Seçim yenilgisini kabul etmeyen ve sonuçları geri çevirmeye çalışan ilk ABD başkanı olan Trump'ın 2020 seçimlerinde hile yapıldığına ilişkin asılsız iddiaları, ABD Kongresi'ne 6 Ocak 2021'de düzenlenen baskını tetiklemişti. Trump, hakkındaki suçlamalara rağmen seçim kampanyasını sürdüreceğinin işaretini verdi.

İddianamenin gizli olması nedeniyle Trump'a yöneltilen suçlamalar kamuoyuna açıklanmadı. Ancak CNN televizyonu dün, Trump'ın ticari dolandırıcılıkla ilgili 30'dan fazla suçlamayla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Trump, 18 Mart tarihli sosyal medya paylaşımlarında birkaç gün içinde tutuklanacağını düşündüğünü belirtse de avukatı Joe Tacopina, ABC televizyonuna verdiği söyleşide, eski Başkan'ın hakkındaki iddianameye verdiği ilk tepkinin "şok" olduğunu söyledi.
Tacopina, "Mahkemeye gideceğiz, bir noktada yargıcı göreceğiz ve (Trump'ın) suçlamaları kabul etmediğini beyan edeceğiz, bunu derhal ve hızla yapacağız" dedi.

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg
Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg

76 yaşındaki Donald Trump, "tamamen suçsuz" olduğunu söyledi ve soruşturmayı yürüten Manhattan Bölge Savcısı Algin Bragg'i 2024 başkanlık seçimlerindeki şansına zarar vermekle suçladı.
Trump, yaptığı açıklamada, "Bu Siyasi zulümdür ve tarihin en üst seviyesinde seçime müdahaledir" dedi.

Trump, karşı karşıya olduğu bilinen dört cezai soruşturmanın tamamının siyasi güdümlü olduğunu iddia ediyor. Trump hakkında gizli belgeleri elinde tutma, 2020 başkanlık seçimlerinde aldığı yenilgiyi geri çevirme ve 2020 başkanlık seçimlerinde Georgia eyaletinde Biden karşısında aldığı mağlubiyeti geri çevirme girişiminde bulunmakla ilgili soruşturmalar yürütülüyor.

Trump ayrıca siyah olan Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg'i de ırksal önyargıda bulunmakla suçluyor.

"Bırakın süreç devam etsin"

Trump, hakkındaki iddianameye ilişkin haberlerin patlak vermesinden kısa süre sonra destekçilerine seslenerek vereceği hukuk mücadelesine maddi katkıda bulunmalarını da istedi.
Trump, bu ayın başında da 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınından önce kullandığı söylemi hatırlatır nitelikte bir çağrıyla ülke genelinde protesto eylemleri başlatılmasını istemişti.

Beyaz Saray ya da 2024 seçimlerine Demokrat Parti adayı olarak gitmesi beklenen Başkan Joe Biden'dan Trump'ın sözlerine ilişkin açıklama gelmedi.

ABD Senatosu'ndaki Demokratlar'ın bir numaralı ismi Chuck Schumer ise itidal çağrısı yaparak, "Hem Trump karşıtlarını hem de destekçilerini sürecin barışçı şekilde ve hukuka uygun olarak sürmesine izin vermeye çağırıyorum" dedi.

Büyük jüri, iddianamesini, Trump'ın 2016 başkanlık seçimi kampanyasının sonlarına doğru porno yıldızı Stormy Daniels'a kendisiyle olan ilişkisi konusunda sessiz kalması için 130 bin dolar sus payı ödediğine ilişkin kanıtları aylardır dinledikten sonra hazırladı.

Ancak hukuk uzmanları, olası bir duruşmanın başlamasına bir yıldan fazla süre olabileceğini, duruşmaların başlaması halinde bunların 2024 başkanlık seçimi kampanyasına ya da sonrasına denk gelebileceğini kaydediyor.

DeSantis ve Pence’ten mesajlar

Trump, 2024 başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Parti adaylığı için olası rakipleri Florida Valisi Ron DeSantis ve eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'in desteğini aldı.

Pence, iddianame hakkında, "Bu ülkemizi daha da bölmekten başka işe yaramayacak" dedi.

Florida Valisi Ron DeSantis
Florida Valisi Ron DeSantis

DeSantis de Twitter mesajında, "Hukuk sisteminin siyasi çıkarları ilerletmek amacıyla bir silah haline getirilmesi hukukun üstünlüğünü tepetaklak eder. Bu Amerikan ilkelerine aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Bazı Cumhuriyetçi seçmenlerse Trump'la ilgili tartışmalardan bıktıklarının işaretini veriyor.

Sonuçları geçen hafta açıklanan Reuters/Ipsos anketine göre Cumhuriyetçiler'in yüzde 44'ü, suçlanması halinde Trump'ın başkanlık yarışından çekilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmişti.
Trump davasının seçimler üzerindeki etkisinin Amerika sınırları dışında da derin sonuçları olabileceği kaydediliyor.

Başkanlık koltuğunda oturduğu 2017 ile 2021 yılları arasında Amerika'nın müttefikleriyle sık sık ticaret ve savunma başta olmak üzere birçok alanda zıtlaşan Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesi, Amerika'nın Ukrayna'ya verdiği desteği de zayıflatabilir.

İlişki iddiaları

Manhattan Bölge Savcılığı, geçen yıl Trump'ın şirketlerini vergi dolandırıcılığı iddiasıyla yargılamış ve 1 milyon 161 bin dolarlık para cezasına çarptırmıştı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, bu davaya bakan New York Yüksek Mahkemesi Yargıcı Juan Merchan'ın Stormy Daniels davasına da bakmasının beklendiğini söyledi.

Hukuk uzmanları, Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg'in Trump'ın federal seçim kampanyası finansmanı yasalarını çiğnediğini örtbas etmek için şirket dosyalarında tahrifat yaptığı argümanını gündeme taşımasını bekliyor.

Seçim kampanyası finansmanı yasalarını çiğnemek, Amerikan hukuku uyarınca ağır suç sayılıyor.

Asıl adı Stephanie Clifford olan film yıldızı Stormy Daniels, 2006 yılında Trump'la yaşadığı evlilik dışı ilişki konusunda sessiz kalması için sus payı ödemesi aldığını açıklamıştı.

Trump'ın eski avukatı Michael Cohen
Trump'ın eski avukatı Michael Cohen

Trump'ın eski avukatı Michael Cohen, Daniels ve Trump'la cinsel ilişkisi olduğunu iddia eden eski Playboy mankeni Karen McDougal'a yapılacak ödemeler için Trump'la işbirliği yaptığını söylemişti.
Trump, her iki kadınla da ilişkisi olduğu iddialarını reddetmişti.

2018'da Daniels'a yapılan ödeme konusunda bilgisi olmadığını söyleyen Trump, daha sonraysa Cohen'e geri ödeme yaptığını kabul etmiş ve bunu "basit bir özel parasal işlem" olarak nitelemişti.
Kampanya finansmanı yasasını çiğnediği suçlamasını 2018'de kabul eden Cohen, bir yıldan uzun süre hapis yatmıştı. Federal iddia makamı, Cohen'in Trump'ın talimatları yönünde hareket ettiğini kaydetmişti.

Cohen, ifadesinin ve sunduğu kanıtların arkasında durduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG