Erişilebilirlik

ABD Temsilciler Meclisi Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a 95 milyar dolarlık yardım paketini oylamaya hazırlanıyor


ABD Kongre binası
ABD Kongre binası

Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a güvenlik yardımı sağlayacak 95 milyar dolarlık bir paketi Cumartesi günü oylayacak.

Cumhuriyetçi Parti içindeki bazı sert itirazlara rağmen paketin Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi bekleniyor.

Çoğunluğun Demokratlar’da olduğu Senato'da benzer bir paketin kabul edilmesinin üzerinden iki aydan fazla zaman geçti.

Demokrat Başkan Joe Biden'dan Cumhuriyetçi Parti’nin Senato lideri Mitch McConnell'a kadar birçok ABD lideri, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ı konuyu oylamaya sunmaya çağırıyor.

Cumhuriyetçi Johnson ise bu hafta, partideki katı görüşlere sahip üyelerin kendisini görevden alma tehditlerini görmezden gelerek, Ukrayna’ya yaklaşık 60 milyar dolarlık bir yardımı içeren bir tasarıyı gündeme getirmeyi tercih etti.

Temsilciler Meclisi’nde 218 koltuk ile Cumhuriyetçiler çoğunluğa sahip. Demokratlar’ın ise 213 koltuğu var.

Oylanmayı bekleyen ve dört yasa tasarısından oluşan pakette, İsrail’e yardım, Tayvan ve Hint-Pasifik'teki müttefikler için güvenlik yardımı ve yaptırımlar, Çin'e ait sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına dair bir uyarı ve ele geçirilen Rus varlıklarının potansiyel transferini içeren bir tedbir yer alıyor.

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, "Dünya Kongre'nin ne yaptığını izliyor" dedi.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, "Bu yasa tasarısını geçirmek, çok önemli bir anda Amerikan liderliğinin gücü hakkında güçlü bir mesaj gönderecektir. Yönetim, Kongre'nin her iki kanadını da bu ek finansman paketini hızla Başkan'ın masasına göndermeye çağırıyor" denildi.

Cuma günü Temsilciler Meclisi’nde 94’e karşı 316 oy ile tasarının oylamaya sunulması yönünde oy kullanıldı.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, senatörlere, tasarının beklendiği gibi Meclis'ten geçmesi durumunda hafta sonu çalışmaya hazır olmalarını söyledi.

Tasarıda, Ukrayna için yaklaşık 61 milyar dolar, İsrail için 26 milyar dolar ve Hint-Pasifik'teki müttefikler için 8 milyar dolar olmak üzere üç finansman paketi yer alıyor. Tasarıda Ukrayna'ya gönderilecek paranın 23 milyar doları ABD silahlarının yenilenmesine ayırılmış durumda. Ayrıca tasarıya göre, İsrail'e gönderilecek 26 milyar dolarıdan 9 milyar doların insani yardıma ayrılması gerekiyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG