Erişilebilirlik

ABD Temsilciler Meclisi'nde Rusya'ya Yaptırım Tartışması


Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, “Ben bir Rusya şahiniyim. Güçlü, cesur Rusya yaptırımlarına inanıyorum” dedi
Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, “Ben bir Rusya şahiniyim. Güçlü, cesur Rusya yaptırımlarına inanıyorum” dedi

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, işleyişe dair gecikmeler ve Kongre’deki parti çekişmelerine rağmen Rusya’ya yönelik güçlü bir yaptırım tasarısının yakında oylamaya sunulacağını duyurdu.

Ryan gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ben bir Rusya şahiniyim. Güçlü, cesur Rusya yaptırımlarına inanıyorum” dedi. Temsilciler Meclisi Başkanı, tasarının Senato’dan geçen versiyonunun ABD Anayasası’na uygun olmasını sağlamak için yapılan teknik değişiklikler gibi işleyişsel kaygılar nedeniyle ertelendiğini belirtti.

Ancak Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar, tasarının kendi versiyonlarını sunacaklarını açıkladı. Demokrat milletvekilleri, Senato versiyonunda yaşanan gecikmelerin Başkan Trump’tan kaynaklandığını savunuyor.

Demokratlar’ın önde gelen isimlerinden Steny Hoyer gazetecilere açıklamasında, “Beyaz Saray’ın bu düzenlemenin geçmesini istemediğine şüphe yok bence” dedi.

Hoyer, “Tasarıyı bizim beklettiğimiz yönünde bazı iddialar var. Çoğunluk lideri bugün tasarıyı genel kurula getirebilir. Bu yetkisi var. Bunu yapmaya çağırıyorum kendisini. Eğer Senato tasarısını genel kurula getirirse, buna destek vereceğiz” diye konuştu.

Tasarı, Senato’da 2’ye karşı 98 oyla kabul edildiği geçen aydan bu yana Temsilciler Meclisi’nde oylanmayı bekliyor. Yaptırımlara dair tartışma, Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahalesi ve Trump’ın kampanyasının Ruslarla ilişkilerine dair soruşturmaların yoğun gündemde olduğu bir zamana denk geldi.

Demokrat senatör Ben Cardin, “Kongre’nin yanıt vermesi gerektiği şüphe götürmez. Temsilciler Meclisi üyeleriyle temasa geçtim ve onları bu tasarıyı süratle ele alıp geçirmeye çağırdım. Temsilciler Meclisi hemen adım atmalı” dedi.

Yaptırımlar, önceki başkan Barack Obama’nın kararnamelerle yürürlüğe koyduğu tedbirlerin üzerine yenilerini ilave ediyor. Obama, önce Rusya’nın Kırım’ı ilhakı, onun ardından da Amerikan istihbarat camiasının Rusya’nın seçimlere müdahalesini teyit etmesinin ardından Moskova’ya yeni yaptırımlar getirmişti.

Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunda Avrupa ve Avrasya araştırma direktörü Dr. Alina Polyakova, “Bu yaptırımlar Rusya’nın enerji sektörü üzerinden Avrupa ekonomileri üzerinde etkide bulunma yeteneğini önemli ölçüde sekteye uğratır” dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Ryan, Meclis’in Rusya’nın gücünü sınırlayacak tasarı üzerinde adım atmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Ryan, bazı ilave değişikliklere ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, “Rus oligarklara ve petrol şirketlerine kazara yardım etmediğimizden emin olmakla alakalı bazı hususlar var. Ama bu hususları bir yana bırakırsak, bu işin tamamlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Beyaz Saray’ın kaygıları

Ancak diğer düzenlemelerle ilgili kaygılar tasarıyı geciktirmeye devam edebilir. Hafta içerisinde Beyaz Saray, tasarının dilinde değişiklikler yapılması için Kongre’de lobi faaliyeti yürüttü.

Beyaz Saray, tasarının Kongre üyelerine dış politikada eşi görülmemiş derecede yetki verdiğini ve daha önceki benzer tasarıların aksine Başkan’a gerektiği durumlarda inisiyatif kullanma veren, ulusal güvenlikle alakalı belli muafiyetleri içermediğini savunuyor.

Hoyer ve Temsilciler Meclisi’ndeki diğer Demokratlar, yaptırımların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çok yakın bir yönetimi kontrol etmek açısından gerekli olduğunu öne sürüyor. Bununla birlikte, yürütme gücü üzerinde daha sıkı kontrollerin getirilmesinin Amerika’nın diplomatik esnekliğini sınırlayabileceği yorumları da yapılıyor.

Georgetown Üniversitesi’nde Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Angela Stent Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Bu yaptırımlar devreye girdiğinde, esnek olmayan bir araç olur ve eğer Rusya Minsk Anlaşması’nın maddelerini yerine getirirse, yaptırımları kaldırmaya başlamak çok kolay olmaz. Bence Başkan, Rusya’nın attığı adımlara olumlu yanıt vermeyi gerektirecek durumların oluşması ihtimaline karşı bir miktar esnekliğe sahip olabilmeli” diye konuştu.

Eğer Temsilciler Meclisi tasarıyı geçirir ve Başkan’ın masasına gönderirse, vetoya uğramasına pek ihtimal verilmiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG