Erişilebilirlik

ABD Tezkerenin Kabulünden Memnun


Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki
Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen Irak ve Suriye tezkeresine Amerika’dan ilk tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Irak ve Suriye’den gelebilecek terör tehditlerine karşı hükümete askeri operasyon yetkisi veren TBMM tezkeresinin kabulünü değerlendiren Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, kararı ‘memnuniyetle karşıladıklarını’ bildirdi.

Olağan basın brifinginde konuşan Jen Psaki, “Türkiye ve liderleri IŞİD’le mücadele amacıyla kurulan koalisyonda daha önemli rol oynamayı istediklerini gösterdi. Bunu memnunlukla karşılıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin “terörle mücadelede önemli bir ortak ve NATO müttefiki” olduğunun altını çizen Psaki, birkaç hafta önce rehin alınan diplomatlardan dolayı Ankara’nın öne sürdüğü hassasiyeti “anlayışla karşıladıklarını” belirtti ve “artık ileri yönde adım atmaya hazırız” dedi.

Psaki, “Türkiye ve Amerika’nın öncelikleri aynı mı?” sorusunu yanıtlamaktan kaçındı, Ankara’nın IŞİD tehdidini anladığını söylemekle yetindi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ayrıca, halen Irak’ta bulunan Başkan Obama’nın koalisyon faaliyetlerini koordine etmekle görevlendirdiği emekli Orgeneral John Allen ve yardımcısı Brett McGurk’ün gelecek hafta sonlarına doğru Türkiye’ye gideceğini açıkladı.

Allen ve McGurk halen Irak’ta bulunuyor ve ardından IŞİD’e Avrupalı gençlerin katılmasını önlemek amacıyla temaslarda bulunmak üzere Brüksel’e geçecek. Brüksel’den tekrar Ortadoğu’ya geçecek olan Amerikalı temsilciler, sırasıyla Amman ve Kahire’ye gidecek. Psaki tarih vermemekle birlikte, Allen ve McGurk’ün Türkiye ziyaretlerinin gelecek hafta sonlarına denk gelmesinin beklendiğini, teknik ayrıntıları çözmeye çalıştıklarını bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, özel temsilciler Allen ve McGurk’ün Türkiye’de hükümet ve askeri liderlerle yürütecekleri temasların yanısıra, Suriye muhalefetinin liderlileriyle de bir araya geleceklerini belirtti.

Türkiye’nin IŞİD tehdidine doğrudan maruz kaldığına dikkati çeken Psaki, son dönemde IŞİD tehdidiyle mücadelede işbirliğini güçlendirmenin yollarını aramak üzere Ankara’yla üst düzey temaslarda bulunduklarını ve bu temasları sürdüreceklerini açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG