Erişilebilirlik

İran'dan ABD'ye Misilleme


Tahran, Amerikan yönetiminin Devrim Muhafızları'nı terör örgütü listesine almasına tepkili.

İran'dan Trump yönetiminin kararına misilleme gecikmedi. İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, İran Devlet Televizyonu'na göre ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nı (CENTCOM) terör örgütü listesine aldı.

İran'ın Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada Trump yönetiminin bu kararının "bölgesel ve uluslararası istikrar ve barışa yönelik bir tehdit" olarak nitelendi.

İran Silahlı Kuvvetleri de Trump'ın kararını protesto etti.

Devrim Muhafızları’nın bağlı olduğu Iran Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı’yla savaşta bütün vasıtaların kullanılacağı kaydedildi.

ABD, İran ordusunun elit birliği olan İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü listesine almıştı. Washington bu kararla ilk kez bir başka ülkenin ordusuna ait bir birimi terör örgütü olarak nitelemiş oldu.

Karar bir hafta içinde yürürlüğe girecek.

ABD bugüne kadar İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı kişi ve kurumları yaptırım listesine almıştı.

İran Devrim Muhafızları’nın terör örgütü listesine alınması kararını ABD Başkanı Donald Trump yazılı bir açıklama ile ilan etmişti.

Trump “İran Devrim Muhafızları, küresel terör kampanyasının yönetilmesi ve uygulanmasında İran hükümetinin temel aracıdır” ifadesini kullanmıştı.

Trump, “Terör örgütü listesine alınması İran Devrim Muhafızları ile iş yapan ya da onlara destek verenlere yönelik riskleri açık seçik olarak ortaya koyuyor. İran Devrim Muhafızları ile iş yapıyorsanız, teröre para desteği sağlamış olursunuz” demişti.

İran Devrim Muhafızları neden hedefte?

ABD Maliye Bakanlığı 2007 yılında İran Devrim Muhafızları’nın yurtdışı faaliyetlerinden sorumlu olan birimi Kudüs Gücü’nü teröre destek verdiği gerekçesiyle yaptırım listesine almış, Kudüs Gücü’nün İran’ın teröre ve direnişçi gruplara destek verme politikasının temel unsuru olarak nitelemişti.

ABD’nin bu kararı Trump yönetiminin 2015’te İran’la varılan nükleer anlaşmadan çekilmesinin yıldönümü öncesine denk geldi.

İran’da 1979 İslam Devrimi’nden sonra sistemi korumak amacıyla kurulan İran Devrim Muhafızları İran’ın en güçlü güvenlik birimi. Kuruluşundan bu yana da İran'da siyasette son sözü söyleyen dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yakın bir askeri, siyasi ve ekonomik bir güç.

150 binden fazla aktif görevde bulunan personeli olan İran Devrim Muhafızları’nın, İran ekonomisinin önemli sektörleri üzerinde denetimi ve İran’ın siyasi sisteminde de büyük bir nüfuzu bulunuyor.

İran Devrim Muhafızları, İran’ın balistik füze ve nükleer programından da sorumlu. Tahran daha önce menzili 2 bin kilometre olan ve bölgede İsrail ve ABD’ye ait üsleri vurabilecek füzeleri olduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG