Erişilebilirlik

ABD'de tüketici güveni 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı


ABD'de tüketici güveni, sıkı işgücü piyasası ve azalan enflasyon ortamında Temmuz ayında iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Ancak Konferans Kurulu'nun bugünkü anketine göre tüketiciler, Merkez Bankası'nın (FED), ağır faiz arttırımlarının ardından önümüzdeki yıl boyunca bir durgunluk korkusu yaşıyor.

Önümüzdeki altı ayda motorlu taşıt ve ev almayı planlayan tüketicilerin oranı yükselirken, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi büyük ev aletleri almayı planlayanlarsa azaldı. Ankete göre tüketiciler ayrıca seyahat, eğlence ve kumar gibi isteğe bağlı hizmetlere daha az harcamayı planlıyor.

Ancak anket tüketicilerin sağlık hizmetleri gibi gerekli hizmetlere ve evde çevrimiçi medya tüketimi gibi daha ucuz hizmetlere daha fazla harcama yapabileceklerini ortaya koyuyor.

Bu veriler, ekonomistlerin ilk çeyrekte iki yılın en hızlı artışını gerçekleştiren tüketici harcamaları eğrisinin düzleştiği yönündeki görüşlerini destekliyor.

Navy Federal Credit Union'ın kurumsal ekonomisti Robert Frick, güvenin artmasının nedeninin düşük enflasyon olduğunu söyledi, ancak Amerikalılar'ın bir resesyona hazırlanmak için temkinli davranarak, harcamalarını kısıtlıyor ve tasarrufları arttırıyor olabileceklerini kaydetti.

Konferans Kurulu'nun tüketici güven endeksi, Haziran'da 110,1 iken bu ay 117'ye yükseldi. Bu değerler Temmuz 2021'den bu yana en yüksek seviyesinde. Reuters'ın anketine katılan ekonomistler ise endeksin 111.8'e kadar çıkmasını bekliyorlardı.

Tüketicilerin gelecek yıl resesyon olabileceğine ilişkin kanıları arttı. Ancak bu yılın başlarındaki son zirvenin altında kaldı. Haziran ayında tüketicilerin yaklaşık yüzde 69,9'u resesyonun "biraz" veya "çok muhtemel" olduğunu söyledi.

Anket, FED yetkililerinin iki günlük politika toplantısına başlamasıyla birlikte yayınlandı. ABD Merkez Bankası'nın Haziran ayında borçlanma maliyetlerini sabit tutmasının ardından yarın faiz oranlarının 25 baz puan artırması bekleniyor. FED, politika faizini Mart 2022'den bu yana 500 baz puan arttırdı.

Tüketicilerin 12 aylık enflasyon beklentileriyse geçen ay yüzde 5,8'den yüde 5,7'ye gerileyerek Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Federal Konut Finans Kurumu'nun bugün yayınladığı ayrı bir rapor, aylık konut fiyatlarının Nisan ayında aynı marjla artmasının ardından Mayıs ayında binde 7 arttığını gösterdi. Fiyatlar Nisan'da yüzde 3,1 yükseldikten sonra Mayıs'a kadar olan 12 ayda yüzde 2,8 arttı.

UPS ve Temaster Sendikası 5 yıllık yeni bir sözleşme üstünde anlaştı

UPS ve Teamsters sendikası, ekonomiye milyarlarca dolara mal olabilecek ve ABD'deki kargo sevkiyatlarının dörtte birini kesintiye uğratabilecek grev tehdidinden bir hafta önce, yaklaşık 340 bin Amerikalı işçiyi kapsayan geçici bir sözleşme üzerinde anlaştı.

Bugün ilan edilen ve sendika üyeleri tarafından onaylanması gereken anlaşma, özellikle işçi bulma sıkıntısı ve artan talep nedeniyle son müzakerelerde elini güçlendiren ulaşım ve sanayi sektörlerindeki işçi sendikaları için yeni bir zafer anlamına geliyor.

Teamsters, sözleşmenin tam ve yarı zamanlı UPS çalışanlarına 2023'te saatte 2,75 dolar ve sözleşme süresi boyunca saatte 7,50 dolar daha fazla veren tarihi ücret artışlarını da içerdiğini söyledi.

Sözleşme ayrıca mevcut yarı zamanlı çalışanların ücretini derhal saat başına en az 21 ABD dolarına çıkaracak.

Düşünce kuruluşu Anderson Economic Group'a göre UPS'te 10 gün sürecek bir grev ABD ekonomisine 7 milyar dolardan fazlaya mal olabilirdi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG