Erişilebilirlik

ABD’den Türkiye’ye Gidecek Ekipler Hazırlanıyor


ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Samantha Power
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Samantha Power

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Başkanı Samantha Power Türkiye’deki depremin ardından afet yardım ekibi konuşlandırdıklarını belirtti. Amerikalı yetkili iki ayrı arama-kurtarma ekibi görevlendirme sürecinde olduklarını kaydetti.

USAID Başkanı Samantha Power yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ve Suriye’yi vuran depremin son 100 yıl içinde bölgeyi etkileyen en ağır deprem olduğuna dikkat çekti.

Depremin ardından yardım çalışmalarını başlatmak amacıyla bir afet yardım müdahale ekibi konuşlandırdıklarını ve bu ekibin sahada Türk yetkililerin yanısıra ABD’nin ortaklarıyla birlikte yakın eşgüdüm içinde çalışacağını belirtti.

Konuşlanan ekibin durumu değerlendirdiğini, öncelikli insani ihtiyaçları belirlediğini ve arama-kurtarma desteği vermek üzere çalıştığı kaydedildi.

Ekiplerden biri Virginia diğeri California’dan

USAID Başkanı Samantha Power biri Virginia eyaletinin Fairfax ilçesinden ve diğerinin de California eyaletinin Los Angeles kentinden olmak üzere iki ayrı kentsel arama-kurtarma ekibi görevlendirme sürecinde olduklarını açıkladı.

Bu iki ekibin de yine konuşlanan ekibin bir parçası olarak Türk yetkililerle eşgüdüm içinde çalışacağı belirtildi.

Samantha Power yaptığı yazılı açıklamada, “Kurtarma ekipleri enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışırken ve evlerini kaybeden aileler sığınacak yer ararken, ABD sınırın her iki tarafında hayat kurtaran insani yardım sağlama konusunda kararlı” ifadelerini kullandı.

Gölcük ve Düzce depremlerinde de görev yapmıştı

VOA Türkçe’nin ulaştığı Fairfax’te bulunan Virginia Görev Gücü 1’den ve Fairfax İtfaiye Teşkilatı’ndan sorumlu basın yetkilileri ekibin ne zaman yola çıkacağı konusunda şu an için bir ayrıntı vermedi.

1986’da kurulan ve ABD içinde ve dışında afet müdahale çalışmalarına katılan Virginia Görev Gücü’nü, Fairfax İlçesi İtfaiye ve Kurtarma Teşkilatı destekliyor.

Bu görev gücü bir kısmı gönüllü olmak üzere yaklaşık 200 eğitimli kurtarma personelinden oluşuyor.

Virginia Görev Gücü’nün resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre personelin doğal ya da insanın yol açtığı afetlerin ardından çöken yapılardan insanların kurtarılması konusunda uzmanlığı bulunuyor.

Ekip acil durum yöneticileri ve planlamadan sorumlu yetkililerin yanı sıra doktor, sağlık görevlisi ve yapı mühendisliği, lojistik, tehlikeli maddeler, iletişim, teknik arama ve köpekli aramada uzman kişilerden oluşuyor.

Virginia Görev Gücü’nün internet sitesinde yer alan bilgilere göre bu ekiplerin Türkiye’de daha önce 1999 Düzce ve 1999 İzmit depremlerinde uluslararası yardım çabaları kapsamında görev yaptığı belirtiliyor.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG