Erişilebilirlik

ABD: ‘Türkiye'nin Hamas Üzerinde Ağırlığı Var’


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Türk yetkililerin Gazze krizi sırasında kullandığı ifadelerin rahatsızlık verdiğini ancak Türkiye’nin İsrail – Filistin konusunda hala etkili bir role sahip olduğunu söyledi

Olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan sözcü Marie Harf, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu üç kez aradığını ve tarafların Gazze krizini görüştüklerini söyledi.

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan’ın İsrail için kullandığı ifadeleri ve bunun Washington’a verdiği rahatsızlığı hatırlatarak, niye hala Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile konuşulduğunu sorması üzerine Harf, “Türkler’in hala oynayabilecekleri etkili bir role sahip olduklarını” belirtti.

Başbakan’ın açıklamalarının Türkiye’nin bu rolünü daha da “zorlaştırdığını” ifade eden Harf, buna rağmen Hamas’la ilişkisi olan Türkiye’nin bu rolü oynaması gerektiğini söyledi.

“[Türkler Hamas’la] Bizim yapamayacağımız görüşmeler yapabilirler” diyen Harf, bu nedenle Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bölgede önemli rolü ve etkisi olan biri olduğunu ve bu etkiyi kullanarak gelişmeleri yönlendirebileceğini ifade etti.

Marie Harf, Başbakan Erdoğan gibi “Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun da İsrail’i soykırım yapmakla suçlayan” ifadeler kullandığına dikkati çeken gazeteciye, bu açıklamalara yönelik kaygıların Dışişleri Bakanı Kerry tarafından Davutoğlu’na iletildiğini söyledi.

Harf, “Kerry Davutoğlu’na, bunlara bir son vermesi gerektiğini söyledi mi?” diyen gazeteciye, ayrıntıya girmeyeceğini söyleyerek yanıt verdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gazze krizinin çözümüne yönelik Dışişleri Bakanı Kerry ile telefon diplomasisi yaparken, Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da Washington’da temaslar yürüttü. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns’le görüştüğü belirtilen Sinirlioğlu’nun özellikle Suriye ve Irak krizleriyle bağlantılı olarak güvenlik, terörle mücadele ve mülteci sorunu konularında işbirliğini güçlendirme konularına yoğunlaştığı belirtildi.

Marie Harf
Marie Harf

Harf: ‘Kıbrıs Ukrayna’dan farklı’

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Dışişleri Bakanlığı’ndaki günlük basın toplantısının ardından Washington’daki Yabancı Basın Merkezi’nde yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yunan Mega Televizyonu’ndan bir gazeteci, “Amerikan hükümeti Rusya’ya ‘Ukrayna’dan çık’ diyor, ama dostunuz ve müttefikiniz Türkiye 40 yıldır Kıbrıs’ı işgal etmiş durumda. Neden Türkiye’ye ‘Kıbrıs’tan çık’ demiyorsunuz?” diye sorunca Harf, “Çok fark var” yanıtını verdi.

“Biz Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler’in gözetiminde yürütülen mevcut sürece tam destek veriyoruz” diyen Marie Harf, iki tarafa da adayı “iki bölgeli ve iki toplumlu” çözüm çerçevesinde yeniden birleştirecek “gerçek ve somut ilerlemeyi sağlama fırsatını yakalamaları” çağrısı yaptıklarını belirtti.

Amerika’nın bu konuda her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunun altını çizen Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Harf, iki tarafta da güçlü duygular bulunduğunu, Kıbrıs’ın Ukrayna’dan farkının halihazırda “bir çözüm sürecinin varlığı” olduğunu söyledi. Harf, Amerika’nın bu sürece tam destek verdiğini yineledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG