Erişilebilirlik

ABD: 'Türkiye'nin BM Oylamasındaki Kararını Geride Bıraktık'


Mike Hammer
Mike Hammer

Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Türkiye’nin geçen yıl Birleşmiş Milletler’de İran’a yaptırım oylamasındaki kararının kendilerinde hayal kırıklığı yaratmış olsa bile o günleri geride bıraktıklarını söyledi.

Amerika, Türkiye ve uluslararası toplumun aynı amaç için çalıştığını kaydeden Mike Hammer, bu amacın ‘İran’ın nükleer silah sahibi olmaması ve uluslararası yükümlülüklerine uyması’ olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Avrupa Birliği ile İran arasında 20 Ocak’ta İstanbul’da başlayacak nükleer görüşmeler konusundaki beklentisi sorulan Mike Hammer, Washington ve Ankara arasındaki ilişkileri “mükemmel” diye tanımladı ve İran’ın bu kez görüşmeye hazır olup olmadığını beklediklerini söyledi.

New York’ta yabancı gazetecilere açıklama yapan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Hammer, İran’a bir yandan yaptırımlar devam ederken, diğer yandan diplomasi kapısını açık tuttuklarını, Tahran hükümetinin doğru seçim yaparak diplomasi yolunda yapıcı davranmasını umduklarını belirtti.

Görüşmelere evsahipliği yapma önerisinden dolayı Türkiye’ye teşekkür eden sözcü, NATO üyesi ve stratejik ortak olarak gördükleri Ankara’yla ilişkilerin gelişmesini istediklerini kaydetti.

O dönem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin geçici üyelerinden biri olan Türkiye, 9 Haziran’da İran’a dördüncü yaptırım öngören oylamada Brezilya’yla birlikte olumsuz oy kullanmıştı. Birleşmiş Milletler’in oy çoğunluğuyla yaptırımları kabul ettiği oylamaya uyacağını bildiren Türkiye, İran’ın nükleer programı konusunda Batı’yla Tahran hükümeti arasında arabuluculuk yapmayı öneriyordu.

Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Mike Hammer, İran’dan beklenenin, nükleer programının barışçı amaçlı olduğuna dair uluslararası toplumu yapıcı bir şekilde ikna etmesi olduğunu söyledi. Hammer, İstanbul’daki görüşmede de İran’ın gerçek niyetlerini ortaya koyması konusunda yapıcı adımlar atmasının beklendiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG