Erişilebilirlik

ABD’den Ukrayna’ya F-16 eğitimi desteği


ABD Başkanı Joe Biden G7 liderlerini Washington’un Ukraynalı pilotlara ABD yapımı F-16 savaş uçağı eğitimi verilmesine yönelik müttefiklerin ortak çabasını desteklediği konusunda bilgilendirdi.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, F-16 eğitiminin Avrupa’da verileceğini ve eğitimin aylar sürmesinin beklendiğini ifade etti.

Reuters’a bilgi veren bir yetkili önümüzdeki aylarda eğitim süreci devam ederken, Ukrayna’ya F-16’ların ne zaman, kaç adet ve kim tarafından tedarik edileceğine karar verileceğini belirtti.

Amerikalı yetkili hangi ülkelerin bu sürece katılacağı konusunda bir ayrıntı vermedi.

ABD’den Ukrayna’ya F-16 eğitimi desteği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Eğitimin önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor

ABD F-16’lar dahil dördüncü nesil savaş uçakları üzerinde verilecek eğitimin önümüzdeki haftalarda başlamasını umuyor.

Rusya işgali altındaki Ukrayna, ABD’li savunma şirketi Lockheed Martin’in ürettiği F-16 savaş uçaklarından bir süredir talep ediyor.

Kiev, F-16’ların şu anda elinde bulunan Sovyet döneminden kalan uçaklardan daha etkili olduğunu belirtiyor.

Polonya ve Slovakya Ukrayna’nın mevcut filosunu desteklemek amacıyla 27’den fazla MiG-29 savaş uçağı teslim etmişti.

Batılı hükümetler Moskova’nın savaşta gerilimi daha da tırmandıracak adımlar atmasına yol açabilecek adımlardan kaçınmıştı.

F-16’ların Rusya içindeki hedefleri vurmakta kullanılabileceğini belirten bazı yetkililer, bu uçakların Ukrayna’ya gönderilmesinin çatışmayı daha da tırmandırabileceği endişesini dile getirmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, bu hafta içinde İngiltere ve Hollanda’dan savaş uçağı eğitimi konusunda destek sözü almış; ancak iki ülke henüz Ukrayna’ya savaş uçağı göndereceklerini belirten bir açıklama yapmamıştı.

Danimarka’dan da destek

ABD’nin bu kararının ardından, NATO üyesi Danimarka da Ukraynalı pilotların F-16 savaş uçaklarının kullanımı için eğitilmesine destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

Danimarka Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yakın müttefiklerle ayrıntılar üzerinde çalışılacağı belirtildi.

2 Ukraynalı pilotun uçuş kabiliyeti değerlendirilmişti

ABD Savunma Bakanlığı da Ukraynalı pilotlara verilecek F-16 eğitiminin ayrıntıları üzerinde çalışıyor.

Mart ayında ABD’nin Arizona eyaletine gelen iki Ukraynalı pilotun savaş uçağı kullanma kabiliyetleri değerlendirilmişti.

Tuscon’daki Hava Ulusal Muhafız üssünde yürütülen program kapsamında, ABD askeri personeli simülasyon üzerinden pilotların uçuş ve misyon planlama kabiliyetlerini test etmişti.

Kongre’den bu yönde çağrı vardı

Başkan Biden üzerinde Ukrayna’ya F-16 eğitiminin verilmesi konusunda bir süredir baskıyı yoğunlaştıran ABD Kongresi de karardan memnun.

Demokrat Partili Kongre üyesi Eric Swalwell, “Ukrayna’ya hava sahasını savunmasına ve Rusya’nın işgalini en kısa zamanda sonlandırmasına yardım edelim” mesajını paylaştı.

Zelenski: “Tarihi karar”

Ukrayna’ya F-16 desteğinin Ukrayna’nın hava kuvvetlerinin kabiliyetlerini güçlendirmesi bekleniyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, karardan memnun. Twitter’dan bir mesaj paylaşan Ukraynalı lider, “ABD’nin ve ABD Başkanı’nın uluslararası savaş uçağı koalisyonunu desteklemeye yönelik tarihi kararını memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Konuyla ilgili bilgisi olan bir kaynağa göre Norveç, Danimarka ve Hollanda’da Ukrayna’ya bağışlanabilecek fazla F-16 savaş uçağı bulunuyor, çünkü bu ülkeler filolarını beşinci nesil savaş uçağı olan F-35’le yeniliyor.

Ukrayna hükümeti, F-16’ların Rus füzelerinin ve drone’larının etkisiz hale getirilmesi ve Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatının korunması gibi alanlarda kullanılabileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG