Erişilebilirlik

ABD ve Irak'tan El Kaide'ye Karşı Birlikte Mücadele Sözü


ABD ve Irak'tan El Kaide'ye Karşı Birlikte Mücadele Sözü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari dün Washington’da Dışişleri Bakanı John Kerry’le görüştü. Zebari görüşmelerinde Amerika’yla 2008 yılında varılan ve terörle mücadelede uzun vadeli işbirliği öngören anlaşmayı ve diğer bazı ortak konuları ele aldı

Son dönemde Irak’ta el Kaide kaynaklı şiddet olaylarında artış oldu. El Kaide’nin Irak kolu aynı zamanda Suriye’ye de sızmaya başladı. Irak Dışişleri Hoşyar Zebari’nin Washington ziyareti de böyle bir döneme denk geliyor.

John Kerry ve Hoşyar Zebari’nin, güvenlik sorunlarıyla birlikte mücadele etme sözü verdiği gün, Irak’ta yine kanlı saldırılar vardı.

John Kerry: “İki taraftan aşırı görüşlü Sünni ve Şii militanlar, kontrol altına alınmazsa Irak’ın istikrarını tehlikeye atabilecek güce ulaşır. Gördüğümüz gibi el Kaide de suçsuz Iraklıları hedef alan dehşet verici saldırılar düzenliyor ve hatta utanılması gereken bu bombalı eylemleri bir de üstleniyorlar.”

Saldırılar Irak’ta mezhep çatışmalarının yeniden artabileceği kaygıları yaratsa da, Irak Dışişleri Bakanı Zebari aynı görüşte değil: “Irak çökmüyor, iç savaşa ya da mezhep savaşına sürüklenmiyor. Irak hükümeti kararlı. O dönemi 2007 ve 2008’de de yaşamıştık. Aynı döneme bir daha geri dönmeyeceğiz.”

Ancak sınırın öte yanında, Suriye’de de Iraklı militanlar bir hayli faal durumda.

John Kerry, “El Kaide şebekesi Irak’ın sınırlarının dışında faaliyet gösteriyor. Birçok el Kaide lideri Suriye’de. Bundan dolayı Suriye krizinin diplomatik yoldan çözümünü sağlayacak koşulları hazırlamak için çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor” dedi.

Zebari, Irak’ın Suriye iç savaşında tarafsız çizgi izlediğini, hiçbir tarafa silah ya da destek sağlamadığını söylüyor: “Hiçbir Iraklı gönüllü, Irak hükümetinin rızasıyla Suriye’ye savaşmaya gitmedi.”

John Kerry de Irak’ın Suriye’ye sınırdan silah giriş-çıkışlarını önlemede ilerleme sağladığını ama hala yapması gerekenler olduğunu söyledi.

Amerika’nın Irak’tan tamamen çekilmesinin üzerinden iki yıl bile geçmedi. Savaş sekiz yıl sürdü ve el Kaide o dönemde zayıflatıldı. Ancak Ortadoğu uzmanı Daniel Serwer, örgütün Irak’ta ve Irak sınırlarının dışında yeniden güçlenmesinden Amerika’nın sorumluluğu olmadığını söylüyor: “Bu durum Amerika’nın çabalarının boşa gittiği anlamına gelmiyor. Zaten Irak’taki her el Kaide militanını tek tek temizleme imkanı yoktu. Hata Irak hükümetinde. Çünkü Amerika’nın çekilmesinden sonra el Kaide’yi kontrol altına alamadı. Tabi el Kaide Suriye’de kendisi için doğan fırsatı değerlendirdi.”

Dün Kerry ve Zebari’nin ele aldığı, Stratejik Çerçeve anlaşması 2008 yılında imzalanmıştı. Anlaşma, terörle mücadele çabalarının yanı sıra, ekonomi, enerji, eğitim, hukuk ve sağlık alanındaki ilişkilerde de ikili işbirliği öngörüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG