Erişilebilirlik

ABD’den Yapay Zeka İçin Güvenlik Çalışmaları Adımı


Biden yönetimi, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının kamuya açıklanmadan önce güvenliğini test etmek için daha güçlü önlemler talep ediyor; ancak hükümetin incelemede bir rolü olup olmayacağı konusunda bir karara varılmış değil.

ABD Ticaret Bakanlığı, önümüzdeki 60 gün boyunca yapay zeka denetimleri, risk değerlendirmeleri ve tüketicilerin bu yeni sistemlerle ilgili endişelerini hafifletebilecek diğer önlemler konusunda görüş alacaklarını açıkladı.

Beyaz Saray'a telekomünikasyon ve bilgi politikası konusunda danışmanlık yapan bir Ticaret Bakanlığı kurumu olan Ulusal Telekomünikasyon ve Bilgi İdaresi (NTIA), "Yapay zeka sistemlerinin yasal, etkili, etik, güvenli ve güvenilir" olduğuna dair güvence sağlamak için uygulamaya konulabilecek önlemler olup olmadığını öğrenmek istiyor.

NTIA’in yöneticisi olan Ticaret Bakan Yardımcısı Alan Davidson, bugün yaptığı açıklamada, "İnovasyonun hızı göz önüne alındığında, bunun sorumlu bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğine dair artan bir endişe var" dedi.

NTIA, düzenleme ve denetleme kurumu değil. Görevi daha çok danışmanlık içeriyor. NTIA, hangi politikaların ticari yapay zeka araçlarını daha sorumlu ve hesap verebilir hale getirebileceği konusunda görüş ve tavsiye arıyor.

Başkan Joe Biden geçen hafta bilim ve teknoloji danışmanları konseyi ile yaptığı bir toplantıda, teknoloji şirketlerinin ürünlerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini söylemişti.

Biden yönetimi ayrıca geçen yıl, yapay zeka sistemlerinin yükselişinden kaynaklanan zararları önlemeyi amaçlayan bir dizi geniş kapsamlı hedef açıkladı. Ancak bu açıklama, yapay zeka firması OpenAI’ın ChatGPT sohbet robotunu ve Microsoft ile Google'ın benzer ürünlerinin piyasaya sürülmesinden önceydi.

Bu ürünler, yeni görüntü ve videoların yanısıra insan benzeri konuşma ve metinler oluşturabilen yapay zeka araçlarının yetenekleri hakkında daha geniş bir farkındalığa yol açtı.

ChatGPT, aylık 100 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla tarihin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması haline geldi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Alan Davidson, "Örneğin bu yeni dil modelleri gerçekten çok güçlü ve gerçek zarar verme potansiyeline sahipler. Bu hesap verebilirlik mekanizmalarının, gerçekleşen inovasyona daha fazla güven sağlayarak gerçekten yardımcı olabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

NTIA açıklaması, teknolojiyi geliştiren şirketlerin öncülük etmesi muhtemel "kendini düzenleyici" adımlar hakkında görüş alışverişine ağırlık veriyor.

Bu durum Avrupa Birliği’nin yaklaşımı ile de tezat oluşturuyor. Zira AB bu ay, ne kadar yüksek risk oluşturduklarına bağlı olarak yapay zeka araçlarına katı sınırlar getirebilecek yeni yasaların kabul edilmesini müzakere ediyor.

Bir rapor hazırlamayı da planlayan NTIA bu sayede, Biden yönetiminin "yapay zeka ile ilgili risklere ve fırsatlara yönelik tutarlı ve kapsamlı bir federal hükümet yaklaşımı sağlamak" için devam eden çalışmalarına bilgi sağlayacağını kaydetti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG