Erişilebilirlik

ABD'ye Karşı AB ve Türkiye'den İran’a Destek


Türkiye ve AB Komisyonu'nun Perşembe günkü diyalog toplantısı sonucunda ABD'nin yaptırımlarına karşı İran konusunda ortak eylem planını uygulamaya devam etme ve ekonomik iyileştirmenin sürdürülmesi kararı alındı. Ankara'nın ev sahipliğinde yapılan Türkiye - AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı sonucunda taraflarca ortak yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, ABD'nin Mayıs ve Kasım aylarında yaptırım paketlerini devreye soktuğu İran’la ilgili bölüm dikkat çekti. Açıklamada, "Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın ve bu anlaşma uyarınca yaptırımların kaldırılması sonucunda İran’ın yararlanmakta olduğu ekonomik faydaların sürdürülmesinin önemi hususunda mutabık kaldık" denildi.

Ortak açıklamada, AB ve Türkiye'nin terörle mücadelede işbirliğini artırma yönündeki güçlü iradelerini tekrarladığı belirtildi. Açıklamada, "Türkiye ve AB terör tehdidine etkin bir şekilde karşı koyabilmek için işbirliğini artırmaya yönelik somut adımlar atmaktadır. Bu adımlar, diğer hususların yanı sıra şunları da içermektedir: iyi uygulamaların paylaşılması; terörün finansmanıyla mücadele; aşırıcılıkla mücadele etmeye yönelik girişimler; DEAŞ’a katılanların yanı sıra geri dönen yabancı terörist savaşçıların engellenmesi ve bunlarla mücadele edilmesi; havacılık emniyeti ve Türk makamlarıyla AB kurumları arasında daha yakın işbirliği" vurgusu göze çarptı. Bu bakımdan Türkiye'nin en uzun kara sınırına sahip olduğu ve geçmişte de yabancı savaşçılar geçişine sahne olduğu için eleştirilen Suriye sınırına yönelik önlemler yeniden konu edilmiş oldu.

Açıklamada, Türkiye'nin talebine karşılık Fethullah Gülen yapılanmasıyla bağlantılı kişiler konusunda ise tam anlamıyla ulaşılmadığı da gözlendi. AB'nin kendi terör örgütleri listesindeki PKK ve DHKP-C konusunda Türkiye ile hemfikir olduğu açıklamada, "PKK ve DHKP-C, AB’nin terör eylemlerine dahil olan kişiler, gruplar ve oluşumlar listesinde yer almaya devam etmektedir. Türk tarafı ayrıca, 15 Temmuz darbe girişiminin faillerinin Türk makamlarınca terörist olarak addedildiğinin altını çizmiştir" denildi.

Vize serbestisi yolunda bir adım da 30 Kasım'da atılacak

Açıklamada, Türkiye'nin geriye beş önkoşul kaldığını duyurmuş olduğu vize serbestisi konusu da yer aldı. Açıklamada, "Taraflar, kalan tüm kriterlerin yerine getirilmesi amacıyla vize serbestisi sürecine devam edilmesi yönündeki niyetlerini teyit etmişlerdir. Vize Serbestisi Yol Haritası kriterleri çerçevesinde, Türkiye, ikinci nesil pasaportları 2 Nisan’dan bu yana düzenlemeye başlamıştır; Türkiye ile AB arasında Europol ve ağır suç ve terörle mücadeleden sorumlu Türk makamları arasında kişisel veri aktarımına ilişkin operasyonel bir anlaşma imzalanması için müzakereler 30 Kasım’da başlayacaktır" ifadeleri kullanıldı.

AB eleştirilerini de yineledi

Bu arada ortak açıklamada, AB'nin Türkiye'nin demokrasisine yönelik eleştirilerini yinelediği de görüldü.

Açıklamada, "Her iki taraf, Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi ile devam eden diyalog ve işbirliğinin önemi hususunda mutabık kaldı. Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi arasındaki gayri resmi çalışma grubunun devamından duyulan memnuniyeti not etti. Tüm organları dahil Avrupa Konseyi ile işbirliği önem arz etmeye devam etmektedir. AB tarafı, Genel İşler Konseyi kararlarına ve özellikle Türkiye’nin daha ziyade, AB tarafından kınanan, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden kaynaklanan hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanındaki mevcut gelişmeleri tersine çevirecek kararlı adımlar atma ihtiyacına atıfta bulundu. İşleyen demokrasinin önemli unsurlarından biri olan kapsayıcı ve açık bir sivil topluma sağlanan alanı genişletmek ve korumak için işbirliği yapacağız" denildi. Burada Türkiye'nin Avrupa Konseyi işbirliği ve bağı vurgulanarak, Türkiye'nin hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne uyumu işaret edilmiş oldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG