Erişilebilirlik

‘ABD’ye Sarraf İçin İki Nota Verildi’


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikalı yetkililerin New York’ta tutuklu bulunan İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf'la ilgili Türkiye'nin ilk notasına yanıt vermediğini ancak Çarşamba günü gönderilen ikinci notaya cevapladıklarını açıkladı.

Çavuşoğlu gelen yanıtta Amerikalı yetkililerin Sarraf'ın farklı bir yere sevkedildiği ve sağlık durumunun iyi olduğu bilgisini verdiklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, Sarraf’la aynı suçlamalarla tutuklu bulunan Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'nın suçlandığı gibi İran'a yaptırımları deldiğini düşünmediğini de sözlerine ekledi.

“Sarraf’ın sağlık durumu iyi"

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Çavuşoğlu’nun açıklaması öncesinde, New York’ta tutuklu bulunan İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf’ın durumuyla ilgili Amerika’dan bilgi aldıklarını söyledi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf’tan haber alamadığı gerekçesiyle Amerika’ya verdiği notanın ardından Amerika tarafından tutuklu işadamının sağlık durumuna dair bilgi verildiğini açıkladı. Bozdağ, “Rıza Sarraf'ın sağlık durumunun iyi olduğu hakkında Dışişleri Bakanlığı'na bir bilgi ulaşmıştır” dedi.

Türk Dışişleri’nin ABD’ye Rıza Sarraf’ın durumuyla ilgili verdiği nota sonrasında New York Güney Bölgesi Başsavcılığı da Amerika’nın Sesi’ne kısa bir açıklama yapmıştı. Açıklamada “Rıza Sarraf halen federal bir tutukludur. Bu aşamada daha ayrıntılı bir bilgi vermeyeceğiz” denilmişti.

Sarraf, İran’a yönelik yaptırımları delmekle suçlanıyor.

Geçen hafta Amerikan Federal Hapishane Bürosu internet sitesi Sarraf’ın serbest bırakıldığını yazmıştı. Ancak Amerikalı bir sözcünün Sarraf’ın federal hapishanede tutukluluk halinin devam ettiğini söylemesiyle bunun yanlış bilgi olduğu anlaşıldı.

Geçtiğimiz Eylül ayında da yine aynı sitede Sarraf'ın serbest bırakıldığı bilgisi yer almış, başsavcılık yetkilileri bunun teknik bir yanlışlıktan kaynaklandığını açıklamıştı.

Son ara duruşma bugün

27 Kasım’da davanın asıldan görüleceği duruşmalar öncesinde usul ile ilgili son ara duruşma Perşembe günü yerel saatle 11’de yapılacak. Duruşmaya tutuklu sanıklar Rıza Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın katılması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG