Erişilebilirlik

ABD’yle Gerginlik Yeni Gözaltı Kararıyla Tırmanıyor


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aradığı N.M.C. adlı kişinin halen İstanbul'daki ABD Konsolosluğu binasında olduğunu düşünüyor. N.M.C.'nin eşi ve oğluysa gözaltında.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aradığı N.M.C. adlı kişinin halen İstanbul'daki ABD Konsolosluğu binasında olduğunu düşünüyor. N.M.C.'nin eşi ve oğluysa gözaltında.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasıyla tetiklenen Ankara – Washington hattındaki yeni gerilim sürecinde, bugün de misyon personeli N.M.C.’nin, ifadesine başvurmak üzere savcılığa çağrıldığı ortaya çıktı.

N.M.C'nin eşi ve oğluysa "FETÖ üyeliğinden" gözaltına alındı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin dün akşam itibarıyla Türkiye’den yapılacak vize başvurularını askıya alma kararıyla birlikte iki ülke ilişkilerinde adeta “restleşme” tablosu yaşanıyor. ABD’nin elçilik düzeyinde kararını açıklaması üzerine dün gece yarısı Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nden de vize başvurularını askıya alma kararı geldi. ABD’nin aksine Türkiye, Amerikalılara kapıda veya elektronik ortamda da vize veriyordu ve tüm şimdi kolaylaştırılmış bu vize başvuru mekanizmalarını da durdurdu.

Ankara’da bugün sabah gerçekleşecek diplomatik temaslarla ABD – Türkiye ilişkilerinde olumlu mu, olumsuz yönde mi adımlar geleceği merak konusuydu. İlk adımı Ankara attı ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Philip Kosnett, Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Edinilen bilgilere göre; Türk Dışişleri Bakanlığı’nda iki üst düzey yetkili tarafından Kosnett’e, “ABD’nin vize başvurularını askıya alma kararından acilen vazgeçmesi” beklentisi iletildi. Türkiye’nin de eş zamanlı olarak ABD vatandaşlarına yönelik kendi kararından böylelikle vazgeçeceği belirtilerek, bunun vatandaşları mağdur edici boyutu hatırlatıldı. Türk yargısınca alınan kararlar gerekçesiyle iki ülke ilişkilerini etkileyecek böylesi diplomatik kararlar alınmasının sakıncası da vurgulandı.

Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, dün akşam ABD Elçiliği’nin kararını kamuoyuna Twitter mesajı aracılığıyla duyurması ardından Büyükelçi John Bass’la temasa geçildiğini de açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın’ın, Bass’la telefon görüşmesi yaptığı dile getirildi.

Türkiye’nin dün gece Bass ve bu sabah Kosnett düzeyinde ABD Büyükelçiliği’nin yaptığı temaslara olumlu yanıt alamadığı öğrenildi.

Adalet Bakanı’ndan Bass’a tepki

ABD Büyükelçisi Bass’ın ise, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile bugün için görüşme talebinde bulunduğu ancak ret yanıtı aldığı iddiası da basına yansıdı. Ancak taraflarca bu durum teyit edilmedi.

Bakan Gül, A Haber’de katıldığı canlı yayında, Bass’ın geçtiğimiz haftaki açıklamalarında Türk hükümetine yönelik intikam, basına sızdırma gibi suçlamalarına tepki gösterdi. Gül, “Bu asla bir diplomatın ağzına yakışmayacak bir ifadedir. Türkiye'de hükümet görevlileri, hükümet icra fonksiyonunu yerine getirir, kendi vazifelerini yerine getirir. Yargı da kendi işlevini yerine getirir. Bu tutuklama kararı, yargı kararıdır. Bu hususta hükümetin hiçbir görevlisi veya hiçbir kurum yargıya 'şu şekilde karar verin' diye bir talimat veremez. Türk mahkemeleri ve yargısı bağımsızdır. Bir büyükelçinin Türk yargısına yönelik yapılan bu açıklamalarını kabul etmek mümkün değildir. Herhangi bir talimat ya da bir intikam anlamında hiçbir hükümet üyesinin çabası olamaz. Böyle bir ifadeyi asla kabul edemeyiz ve doğru bulmayız” dedi.

Türkiye’deki bir olaya ilişkin Türkiye’nin bir Türk vatandaşını yargılama hakkına sahip olduğunu söyleyen Gül, “ABD’nin kararını (vize ambargosunu) gözden geçireceğini umut ediyorum” açıklaması da yaptı.

Bakan Gül, o dakikalarda ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’ndan 4 Ekim’de tutuklanan Metin Topuz dışında bir başka personel hakkında da kovuşturma yapıldığına ilişkin bilgi içinse, kendisine bu yönde bilgi gelmediğini söyledi.

ABD başkonsolosluğu çalışanın eşi ve çocuğu gözaltında

Bu arada ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışan Metin Topuz’un tutuklanmasının ardından bir başka başkonsolosluk çalışanı, ifadesi alınmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na davet edildi.

Başsavcılık’tan yapılan açıklamada tutuklanan Metin Topuz’un beyanları doğrultusunda bir başka başkonsolosluk çalışanı N.M.C’nin eşi ve oğlunun "FETÖ üyeliğinden" gözaltına alındığı belirtildi.

“Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan soruşturma kapsamında, şüpheli Metin Topuz 25 Eylül 2017 tarihinde gözaltına alınmış olup 4 Ekim 2017 tarihinde İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne tutuklanması talebiyle sevki sonrası mahkemenin 2017/504 sayılı sorgu kararına istinaden tutuklanmıştır. Şüphelinin beyanları doğrultusunda Fethullahçı Terör Örgütü örgütlenmesinde yönetici konumda olduğu tespit edilen S.C. ve K.İ.C. hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilmiş olup şüpheliler Amasya ilinde yakalanarak adli işlemleri için İstanbul'a getirilmişlerdir. İsmi geçen şüphelilerin eşi ve babası konumundaki, herhangi bir diplomatik bağışıklığı bulunmayan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C ifadesi için Cumhuriyet Başsavcılığımıza davet edilmiştir. Soruşturma devam etmektedir” dendi.

Hükümete yakın bazı medya kuruluşları ABD Başkonsolosluğu çalışanının eşinin “FETÖ’nün çağrısıyla” Bank Asya’ya para yatırdığı iddia ediliyor.

Başsavcılık açıklaması öncesi Adalet Bakanı‘bizim bilgimiz dahilinde gözaltı kararı yok’ dedi

Haber öğle saatlerinde bazı medya kuruluşlarında dile getirilirken aynı saatlerde hükümete yakın A Haber kanalında yayına katılan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, gözaltı kararından habersiz olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı “Bizim bilgimiz dahilinde olan ikinci bir tutuklama ya da gözaltı kararı bulunmuyor” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG