Erişilebilirlik

“ABD’de Afetzedelere 4 Günde 5 Milyon Dolar Toplandı”


Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde toplanan bağışlar
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde toplanan bağışlar

Türkiye’yi vuran iki büyük depremin ardında bıraktığı can kaybı ve yıkımı biraz olsun hafifletmek isteyen Amerika’da yaşayan Türk toplumu düzenledikleri kampanyalarla milyonlarca dolar bağış topladı.

Deprem haberini alır almaz yardım kampanyası başlatanlardan biri de Türk Yardımseverler Vakfı (Turkish Philantropy Funds) oldu. 10 milyon bağış toplamayı hedefleyen vakıf, bu rakamın yarısına ilk dört günde ulaştı. 2007’den beri faaliyette olan TPF, 5 milyon dolarlık bağışların şimdiden bölgedeki sivil toplum kuruluşlarına aktarılmaya başlandığını açıkladı.

“Ahbap, Akut Payda ve ÇYDD’ye ilk nakit yardımlar gönderildi”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan TPF Genel Müdürü Şenay Ataselim, ilk üç günde, Akut, Ahbap, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Payda Platformuna para yardımı yolladıklarını söyledi.

“ABD’de Afetzedelere 4 Günde 5 Milyon Dolar Toplandı”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:50 0:00

Ataselim, bağışlarla toplanan kaynakların sadece arama kurtarmada kullanılmayacağını da belirtti. Kaynaklar, temel ihtiyaçların karşılanması ve devam eden süreçte depremzedelere kira yardımı, öğrencilere burs, psikolojik destek ve bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı için kullanılacak.

Yardımlar yerine ulaşacağı konusunda güvence

Peki Türk Yardımseverler Vakfı, bağışçılarına afetzedeler için yaptıkları yardımların yerine ulaşacağı konusunda nasıl bir güvence veriyor?

Ataselim, gelen bağışların yüzde 100’ünün deprem bölgesinde çalışan projelere yönlendirileceğini, daha önceki afetlerde yaptıkları kampanyaların da verdikleri sözün garantisi olduğunu söylüyor.

Türkiye için başlatılan ilk yardım kampanyasının 2011’deki Van depreminde olduğunu belirten Ataselim, Amerika’da faaliyet gösteren şemsiye denetim organizasyonlarından en yüksek değerlendirme notu alan bir vakıf olmalarının Amerikalılar’ın da güvenerek bağışta bulunmasında etkili olduğunu belirtiyor.

“New York ve 15 şehirde taksilerde yardım kampanyası tanıtılıyor”

İki büyük depremin ortaya çıkardığı can kaybı ve yıkımın boyutları her geçen gün daha da büyüyor ve tüm dünya buna kayıtsız kalmıyor. Vakıf, “nasıl yardım edebiliriz” sorusuna yanıt arayan Amerikalılara da hızla ulaşmayı hedefliyor. Bunun için de TPF girişimi ile ilk dört günde New York ve Amerika’daki 15 şehirde taksilerin üst kısımlarındaki reklam panolarında yardım kampanyasının duyuruluyor, televizyon kanallarında bağış kampanyaları başlatılıyor.

Toplanan bağışlar THY ile Türkiye'ye gönderiliyor
Toplanan bağışlar THY ile Türkiye'ye gönderiliyor

Amerika’da yaşan Türk toplumundaki bağışçıların arzularını Türkiye’nin sosyal ihtiyaçlarına yönlendirmeyi hedefleyen Türk Yardımseverler Vakfı (TFP), Türkiye’de güvenilir ve etkin çalışan sivil toplum örgütlerinin varlığından Amerika’da yaşayan Türk toplumunu haberdar etmek için çabalıyor.

ABD’de başka hangi bağış kampanyaları var?

TPF dışında, Türkiye Büyükelçiliği, ATA DC, Amerika Diyanet Merkezi de başlatılan kampanyalarda toplanan bağışları Türkiye’de afet bölgesinde görev yapan AFAD ve sivil toplum kuruluşlarına aktarmaya başladı. Bridge to Turkey Fund (BTF- Türkiye'ye Köprü Vakfı) internet sitesinde 300 bin doları AHBAP derneği olmak üzere deprem bölgesine dördüncü gün itibarıyle toplam 406 bin dolar gönderildiğini bildirdi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG