Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Sigortası Başvuruları 22 Milyona Ulaştı 


Geçen haftaki rakamlarla birlikte Amerika'da Corona virüsü salgınının patlak vermesi üzerine alınan ve ekonomik faaliyetleri durduran önlemler nedeniyle işini kaybeden ve işsizlik sigortası başvurusunda bulunanların sayısı rekor düzeyde artarak yaklaşık 22 milyona çıktı. Amerika'da şu anda yaklaşık 12 milyon işsiz, işsizlik maaşı alıyor. Amerika'da işsizlik sigortası başvurusunda bulunanların sayısı, 2008 mali krizinden sonra ülke ekonomisinin girdiği Büyük Resesyon sırasında, Ocak 2010'da doruk noktaya çıkarak yaklaşık 12 milyona ulaşmıştı.

Hemen hemen her eyalette birinci derecede önemi olmayan tüm iş yerlerinin salgın nedeniyle kapanması neredeyse her sektörde işini kaybedenlerin sayısını hızla arttırdı. Kimi ekonomistler, Amerika'da işsizlik oranının Nisan ayında yüzde 20'ye kadar çıkabileceğini tahmin ediyor. Bu, 1930'lardaki Büyük Buhran'dan bu yana kaydedilen en yüksek işsizlik oranı olarak kayıtlara geçebilir. İşsizlik oranı, Büyük Resesyon sırasındaysa yüzde 10'u geçmemişti.

İşten çıkarmalar otel, bar, restoran gibi hizmet sektöründeki ilk dalga kesintilerden sonra yazılım programcıları, satış elemanları ve inşaat işçilerini de etkilemeye başladı.

Ekonomistler, Corona salgını nedeniyle 50 milyon insanın işinin tehlikede olduğunu, bunun da Amerika'daki tüm istihdamın üçte birine denk düştüğünü söylüyor. Bu rakam, eyalet yönetimleri ve federal hükümet tarafından zorunluluk kapsamı dışında olan ve evden yapılamayan işlerin sayısının hesaplanmasına dayanıyor.

Tüm bu çalışanların işten çıkarılması ya da işsizlik sigortasına başvurması olasılığıysa düşük. Ancak bu sayı, pandeminin neden olabileceği işsizliğin olağanüstü boyutlarını ortaya koyuyor.

Ekonomik araştırma kuruluşu Moody's Analytics'ten iktisatçı Ryan Sweet, Amerika'daki ekonomik faaliyetlerin canlanmaya başlamadan önce yüzde 10 buçuk oranında daralacağını tahmin ediyor. Bu oran, 2008-2009 resesyonu sırasında kaydedilen daralmanın iki katından fazla.
Perakende sektörü ve hizmet sektöründeki birçok firma, işten çıkarmalara devam ediyor. Elektronik ürünler satan mağazalar zinciri Best Buy saatli çalışan 51 bin elemanını ve hemen hemen tüm yarı zamanlı elemanlarını ücretsiz izne çıkaracağını duyurdu. Seyahat firması Royal Caribbean Cruises ise genel merkezinde çalışan 5 bin elemanın dörtte birinin işine son verileceğini açıkladı.

İş kayıplarıysa artık restoran, perakende, seyahat ve eğlence sektörlerinin de dışına taşmaya başladı. Restoran sektörüyle bağlantılı faaliyet gösteren yazılım firması Toast, geçen hafta bin 300 elemanını, bir başka deyişle iş gücünün yarısını işten çıkardı. Müşteri yorumlarının paylaşıldığı lokasyon bazlı rehberlik uygulaması Yelp bin; online indirim firması Groupon ise 2 bin 800 çalışanının işine son verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG