Erişilebilirlik

ABD'de Obezite İle Mücadele Çabaları Devam Ediyor


ABD'de Obezite İle Mücadele Çabaları Devam Ediyor
ABD'de Obezite İle Mücadele Çabaları Devam Ediyor

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre, Amerika’da her üç yetişkinden biri obez. Merkeze göre her beş çocuktan biri de aynı sorunla karşı karşıya. New York eyaleti, bu konuda başlattığı sıkı programlarla çocuklar arasındaki obezite sorununu önemli ölçüde azalttı.

Alex Schimke, zayıf ve sağlıklı bir ortaokul öğrencisi. Başta çilek olmak üzere her türlü meyveyi seviyor. Ama Alex’in, tıpkı akranları gibi, tatlılara ve çikolataya zaafı var.

Sağlıklı kalmak için kek mi yoksa elma mı yemek lazım? Elbette elmayı seçmek lazım ama asıl istediğiniz kek… Nedeni de çok basit. Kek daha lezzetli.

New York Sağlık Komisyonu Başkanı Thomas Farley, tatlıların neden tercih edildiğini en iyi bilenlerden. Farley, “Çocuklar, yetişkinlere göre, tatlıları daha fazla seviyor. Ama yine de biz yetişkinler, onlara daha sağlıklı seçimler sunabilmeliyiz,” diyor.

Thomas Farley, eyalet okullarında spor faaliyetlerini artırdıklarını ve kafeteryalarda daha sağlıklı besinlere ağırlık verdiklerini söylüyor.

Doktor Farley, obezitenin 30 yıl önce, çoğu kişinin tarla ve fabrikalardaki işlerini bırakıp, ofislerde çalışmasıyla artmaya başladığını söylüyor. Dr. Thomas Farley, “O dönemden itibaren fiziksel aktivite önemli ölçüde azaldı. Ayrıca gıda ürünlerinin fiyatları düştü. Her yerde, her zaman alabileceğiniz abur-cubur ürünlerin de o dönemde artmaya başladığını görüyoruz,” diye konuşuyor.

Doktor Farley, New York’ta çocuk obezite oranının %20 olduğunu, ama bu oranın, ulusal çapta artarken, New York’ta giderek düştüğünü söylüyor. Bu düşüş özellikle de 5-6 yaş aralığındaki çocuklarda dikkat çekici. Bu da geleceğe dair umut veriyor.


XS
SM
MD
LG