Erişilebilirlik

ABD’de Okullardan Teknoloji Devlerine Dava


ABD'nin Seattle kentindeki kamu okulları büyük teknoloji firmalarına dava açtı. Davanın gerekçesi sosyal medyanın öğrencilerin ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemesi

ABD’de teknoloji üssü kentlerden biri olarak kabul edilen Seattle’da okullar teknoloji devlerinin öğrencilerin ruhsal sağlığını kötüleştirdiğini ve bunun da okulların eğitim görevlerini olumsuz şekilde doğrudan etkilediğini iddia ediyor.

Dava edilen şirketler, Alphabet INC, Facebook’un da sahibi olan Meta, Snap Inc ve TikTok'un sahibi ByteDance.

Dava dilekçesinde bu şirketlerin gençleri kendi platformlarına çekmek için amaçlı ürünler tasarladıkları ve bunun da akıl sağlığını olumsuz etkilediği savunuldu.

Meta ise yazılı açıklamasında gençleri ve ailelerini desteklemek için 30 unsur geliştirdiğini, uzmanlar, anne-babalar ve politikacılarla yakından çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Google ve Snap’ten de benzer açıklamalar gelirken TikTok henüz bir açıklama yapmadı.

Dava dilekçesinde, gençlerin bir ruh sağlığı krizi içinde olmasında bu şirketlerin hareketlerinin önemli bir faktör olduğu vurgulandı.

Dilekçede, bu şirketlerin gençlerin savunmasız beyinlerini başarılı şekilde sömürdüğü görüşü dile getirildi.

Dava dilekçesinde ayrıca ruh sağlığında sorun olan öğrencilerin daha kötü bir performans gösterdiği, bunun da okulları, öğretmenler için eğitimler düzenlemek, eğitimli personel işe almak ve sosyal medyanın zararları konusunda öğrencileri uyarmak için ek kaynaklar yaratmak zorunda bıraktığı belirtildi.

Okullar maddi tazminat ve diğer türden cezaların şirketlere uygulanmasını istiyor.

2021 yılında da Kongre üyeleri, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’i çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileme pahasına yüksek kar elde etmeye çalışmakla suçlamıştı.

Bu, şirketin eski çalışanlarından Frances Haugen’in ifadelerinin ardından gelmişti.

Facebook ise Haugen’in şirketin genç kızları Instagram’da koruyamadığı eleştirilerine karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG