Erişilebilirlik

ABD’de Rekor Vaka Artışlarının Gölgesinde Okul Tartışması 


ABD’de günlük vaka sayısında rekor artışlar yaşanırken okulların yeni eğitim dönemine nasıl geçeceğiyle ilgili tartışmalar da sürüyor. Reuters haber ajansının verilerine göre geçen hafta ABD’nin 50 eyaletinden 46’sında vaka sayıları, bir önceki haftaya göre arttı. Temmuz ayında şu ana kadar 28 eyalet yeni vakalarda günlük rekor artışı kaydetti.

Alabama, Florida ve Kuzey Carolina, son 24 saatte Corona virüsünden can kaybı sayısında rekor artış yaşadı. Böylece Nisan ortasından bu yana ilk kez ölü sayısında ülke genelinde artış kaydedilmiş oldu.

Günlük vaka sayılarındaki artışsa altı hafta önce özellikle güney ve batıdaki eyaletlerde başlamıştı. Bunlar arasında önlemlerin kaldırılması konusunda hızlı davranan Arizona, California, Florida ve Teksas var.

3 milyon 300 binden fazla vakayla ABD, Peru ile birlikte nüfusa oranla en yüksek vaka sayısı görülen ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. 135 binden fazla kişinin öldüğü ABD, en fazla ölüm oranına sahip 20 ülke arasında ise yedinci sırada.

Florida’da günlük ölü sayısında rekor

Florida Salı günü Corona virüsü bağlantılı 133 yeni ölümle yeni bir rekor kırdı ve eyaletteki toplam ölü sayısı 4.500’e çıktı. Florida son olarak 9 Temmuz’da 120 can kaybıyla rekor kırmıştı.

Başkan Donald Trump’ın 3 Kasım seçimleri için resmen Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olarak ilan edileceği parti kurultayı da Florida’da yapılacak. Reuters haber ajansına konuşan parti içinden iki kaynak Florida’daki vaka artışlarını göz önünde bulundurularak etkinliğin kapalı mekanda değil açık havada yapılmasının planlandığını aktardı.

Can kaybının günlük artışında rekor kıran diğer iki eyalet Alabama ve Kuzey Carolina’ydı. Alabama’da 40 ölüm ve Kuzey Carolina’da da 35 ölüm yaşandı. Böylece her iki eyalette de toplam ölü sayısı 1.100’ü geçmiş oldu.

California kısıtlamalara geri dönüyor

California eyaletinde de Corona virüsü vakalarındaki artış nedeniyle valilik barlar, restoranların kapalı kısımları, spor salonları ve kiliselerin bina içlerindeki faaliyetlerinin yeniden kapatılması kararı aldı.

Eyalette son iki haftada vaka sayılarında yüzde 28’in üzerinde artış görüldü. California’da bugüne dek 329 binden fazla vaka ve 7 binden fazla can kaybı kayda geçti. Hastaların yüzde 20’si de yoğun bakım tedavisi görmek zorunda kaldı.

Alınan kararla alışveriş merkezleri, restoranların kapalı bölümleri, kuaförler, güzellik salonları, müzeler, sinema ve tiyatro ve benzeri salonlar, oyun salonları ve benzeri tüm kapalı alan içeren mekanların yeniden kapatılması kararlaştırıldı.

Eyaletin Los Angeles ve San Diego şehirlerinde de ilk ve orta dereceli okullarda eğitimin online ortamda devam etmesi kararı alındı. Söz konusu kararın 720 bin civarında öğrenciyi kapsadığı ifade ediliyor.

Alınan tedbir kararlarının eyaletin 30 civarındaki bölgesinde geçerli olacağı, bunun da eyalette yaşayanların yüzde 80’inin yeniden kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağı anlamına geleceği ifade ediliyor.

Los Angeles
Los Angeles

Ölü ve vaka sayısındaki artışlar California ve Wisconsin’deki eğitimcileri birkaç hafta sonra başlayacak yeni eğitim yılında sınıflara geri dönülmesindense, çevrimiçi eğitimle yola devam edilmesi seçeneğine yaklaştırıyor.

Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinden Teksas’ın Fort Bend ilçesine kadar birçok bölge, California’ın iki büyük okul bölgesi Los Angeles ve San Diego’nun çevrimiçi eğitim kararına katıldı.

Fauci: Okullarla ilgili karar yerel yetkililere bırakılmalı

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthoni Fauci, okullarla ilgili kararın yerel yetkililere bırakılması gerektiğini söyledi.

Georgetown Üniversitesi’nin çevrimiçi etkinliğinde konuşan Fauci, salgının etkilerinin çok az görüldüğü yerlerde çocukların okula gönderilmesinin sorun olmayacağını kaydetti, ancak salgının ileri olduğu yerlerde kararın yerel yetkililere bırakılmasını önerdi.

Fauci yeni vakaların çoğunlukla daha genç kesimden olması nedeniyle ölü sayısının daha önce görülen zirveyi aşmayacağını düşündüğünü kaydetti.

Fauci, Başkan Trump’ın ABD’yi Dünya Sağlık Örgütü’nden (WHO) çekme kararıyla ilgili olarak da gerilimin olumlu şekilde çözülmesini umduğunu söyledi ve ‘‘Dünyanın WHO’ya ihtiyacı var’’ dedi.

Philadelphia’dan 2021’e kadar kalabalık etkinliklere yasak

Philadelphia Belediye Başkanı Jim Kenney ise Salı günü geniş çaplı toplumsal etkinlikleri 2021 yılının Şubat ayı sonuna kadar yasakladıklarını açıkladı.

Belediye Başkanı yasağın 50 ve daha fazla kişinin bir araya geldiği kamusal alan etkinliklerini kapsadığını; bunlar arasında festival, geçit töreni, konser, karnaval, fuar ve bit pazarlarının da olduğunu duyurdu.

Kenney, bu etkinliklerin ne zaman başlayacağıyla ilgili takviminse en kısa sürede açıklanacağını kaydetti.

Kenney, protesto gösterilerinin ve anayasanın ifade özgürlüğü maddesinin kapsamına giren faaliyetlerin yasaklanmadığını belirtti. Özel mülklerde 25’ten az kişinin bir araya gelmesine de kamu sağlığı önlemleri takip edildiği sürece izin verileceğini belirtti.

Yeni eğitim öğretim yılına çevrimiçi başlanması kararı, okul bölgelerinin Başkan Donald Trump’la ters düşmelerine neden oluyor. Başkan Trump, öğrencilerin sınıfa dönmesi kararını almayan okul bölgelerini federal yardımları kesmekle ya da vergi muafiyetini kaldırmakla tehdit etmişti.

3 Kasım’daki seçimlere yaklaşılırken Başkan Trump’ın kampanya ekibi, okulların açılarak bire bir eğitimin yeniden başlamasını, ebeveynlerin işyerlerine dönmesini sağlayarak ekonomiyi canlandıracak ve Trump’ın yeniden seçilme şansını arttıracak bir unsur olarak görüyor.

Florida ise rekor vaka sayısına ve artan ölüm oranına rağmen Ağustos ayında okullarda bire bir eğitime başlamayı planlıyor. Pazar günü 15 bin yeni vaka ile rekor artış yaşanmıştı. Pazartesi yeni vaka sayısı 12 bine bugün de 9 bine düştü.

Virginia eyaletinin Loudoun ilçesinde ise bir grup öğretmen eyaletin iki gün fiziksel olarak okula gidilmesini ve diğer günler online eğitim yapılmasını içeren planını protesto etti. Laboratuvar önlükleri ve yüz kalkanları giyen öğretmenler ‘‘yeni okul üniformalarımız’’ yazan pankartlar taşıdı.

New York'ta 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları vakaları arttırdı

New York eyaleti günlük vaka oranının toplam test sayısının yüzde 5’inin altında kaldığı bölgelerde okulları yeniden açmayı planlıyor. Bir dönem salgının ABD’deki merkezi olan New York, geçen hafta vaka sayısının düştüğü dört eyaletten biri oldu. Maske ve sosyal mesafe kurallarını uygulan New York’ta, Mart ayından bu yana son 24 saatte ilk kez Corona virüsü kaynaklı ölüm yaşamadı.

Öte yandan VOA Türkçe muhabiri Can Kamiloğlu'nun bildirdiğine göre ABD’nin bağımsızlık bayramı 4 Temmuz’da yapılan kutlamalar ve düzenlenen partilerdeki kalabalıkların, New York’ta Corona virüsü vaka sayılarını arttırdığı açıklandı. Yetkililer, salgın hastalığa karşı alınan tedbir ve kurallara uyulmazsa eyalette üç ay önce yaşanan kötü günlere yeniden dönülebileceği uyarısı yaptı.

ABD’nin diğer eyaletlerinde artan Corona virüsü vakaları, salgın hastalık nedeniyle 32 bin 461 kişinin yaşamını yitirdiği ancak şu anda ülkedeki diğer eyaletlere oranla yapılan testlere göre en az vaka oranın saptandığı New York eyaletini, yeni tedbirler almaya sevk etti.

New York Valisi Andrew Cuomo, 14 günlük karantina uygulamasına dört yeni eyalet daha ekledi. Cuomo, Minnesota, New Mexico, Ohio ve Wisconsin eyaletlerinden New York’a geleceklere de karantina uygulayacaklarını açıkladı.

Karantina şartlarına uymayanlara ağır para cezası

Corona virüsü vakalarının artış gösterdiği 22 eyaletten New York’a gelenler kendilerini 14 günlüğüne karantina altına alacaklarını garanti edecek, bulunacakları adresi sağlık yetkililerinin gerekli gördükleri zaman denetlemesi için bir form imzalayacaklar.

22 eyaletten New York’a gelenler karantina taahhüttü ve adres bilgilerini beyan etmezlerse, iki bin dolar, karantina şartlarına uymazlarsa on bin dolara kadar para cezasına çarptırılacaklar.

“4 Temmuz’u parti yaparak kutlayanların yüzde 35’i virüsü kaptı”

New York Valisi Cuomo, eyalet genelinde dün 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, 912 yeni vaka kaydedildiğini, uygulanan testlere göre vaka oranın yüz 1,5 olduğunu belirterek, “Ancak bu virüsün ne kadar hızla yayılabileceğinin bir örneğini bize Long Island’ın Suffolk bölgesinden elde ettiğimiz veriler gösterdi. Burada 4 Temmuz’da parti yaparak kutlayanlara uygulanan testlerde her yüz kişiden 35’inde Corona virüsü saptandı” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG