Erişilebilirlik

ABD’de Türkiye’ye Yardım Seferberliği


ABD'de Türkiye'ye Yardım Seferberliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00

ABD’de yaşayan Türkler, Türkiye’de şimdiye kadar 40 bine yakın kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından ülke genelinde yardım seferberliği başlattı. Türkiye’nin ABD’deki resmi temsilcilikleri ülkede yaşayan Türkler'in yanısıra Amerikalı ve diğer ülke vatandaşlarının akınına uğradı.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ile New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Boston ve Houston Başkonsoloslukları, şimdiye kadar Türkiye’ye hava kargo ile depremzedelere ulaştırmak için tonlarca acil yardım malzemesi gönderdi.

Resmi temsilcilikler dışında, ABD’deki birçok sivil toplum örgütü, Türkiye’ye ayni ve nakdi yardım kampanyaları başlattı. İnternet üzerinden “GoFundMe” aracılığıyla nakit yardım toplamak için çok sayıda hesap açıldı.

Türkiye, New York’taki Times Meydanı’na verdiği dev ışıklı ilanlarla Amerikalı yardımseverlere teşekkür etti. Boston kentindeki köprüler Türkiye’deki depremde yaşamını yitirenler anısına kırmızı beyaz renklendirildi.

ABD’deki Türk nüfusunun neredeyse yarısının yaşadığı New York, New Jersey, Pennsylvania ve Connecticut eyaletlerindeki Türkler, New York’taki Türkevi binasına yardım göndermek için akın etti.

Birçok Türk ve Amerikalı, gönüllü olarak yardımları tasnif etti, kutulara yerleştirdi, kamyonlara yükledi. New York Başkonsolosluğu aracılığıyla şimdiye kadar Türkiye’ye 80 ton yardım malzemesi gönderildi.

ABD’de yardım çalışmalarının yoğunlaştığı bir başka yer de New Jersey eyaletinin Paterson kentindeki bir lojistik firması oldu. Portx taşımacılık firması Türkiye’ye yardımları ücretsiz göndereceğini açıklamasının ardından yüzlerce yardımseverin akınına uğradı.

VOA Türkçe ’ye konuşan firma sahibi Emre Ulu, Türkiye’deki depremin ardından depolarında yardımları toplamak istediklerini belirterek, “Birkaç palet mal toplarız diye düşünmüştük ama bir baktık herkes deli gibi yardım malzemesi getirmeye başladı. Her gün daha fazla insan gelmeye başladı. Türkler'in dışında Hintliler, Çinliler herkes bir el atıp yardım etmek istedi” dedi.

New Jersey’de toplanan 400 tonluk acil yardım bugün gemiyle Mersin limanına gönderilecek.

ABD’nin doğu eyaletlerinde yaşayan Türkler'in bir başka yardım noktası da
Massachusetts eyaletinin Boston kenti oldu. Birkaç gönüllü Türk’ün başlattığı yardım kampanyası bir süre sonra New England eyaletleri olarak bilinen Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire ve Rhode Island eyaletlerinin yardım toplama merkezine dönüştü.

Gönüllüler adına VOA Türkçe’ye konuşan Cenk Emre, “Deprem haberini aldık. Dört saat içinde organize olduk. İki kamyon mal hazırladık. İlk uçakla Türkiye’ye yolladık. Bunun haberi duyulunca başkonsolosumuzla da konuşup burayı bir yardım toplama merkezine dönüştürdük. Burası New England’daki bulunan altı eyaletin toplanma merkezine dönüştü” dedi.

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG