Erişilebilirlik

"Sanal Saldırıyı Rusya'nın Düzenlediğine İlişkin Kanıt Yok"


Başkan Joe Biden, ABD'deki en büyük akaryakıt boru hattına düzenlenen sanal fidye yazılımı saldırısından Rusya'nın sorumlu olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, "Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le görüşeceğim. İstihbarat örgütlerimize göre fidye yazılım Rusya kaynaklı olmasına rağmen şimdiye kadar saldırıda Rusya'nın parmağı olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt elde edilmedi. Bu meselenin çözülmesine ilişkin bir kısım sorumlulukları var" dedi.

ABD'deki ana akaryakıt boru hattı işletmecisi Colonial Pipeline, maruz kaldığı fidye yazılımı saldırısı sonrasında ABD hükümetinin de desteğiyle ülkenin doğu kıyısının akaryakıt arzının neredeyse yarısının ikmalini yapan dağıtım şebekesini güvenlik altına almaya çalışıyor.

Geçtiğimiz hafta Colonial Pipeline şirketine düzenlenen ve şimdiye kadarki en hasar verici dijital saldırılardan biri olarak tanımlanan fidye yazılımı saldırısı, yakıt sektöründe şok etkisi yaratmıştı. Boru hattının saldırı nedeniyle faaliyetlerini durdurması ABD'nin doğusundaki yakıt ikmalini sekteye uğrattı, akaryakıt satışlarında kısıtlamalara ve benzin fiyatlarının son üç yılın en yüksek seviyesine çıkmasına yol açtı.

ABD Federal Soruşturma Dairesi (FBI) Colonial Pipeline'a yönelik fidye yazılımı saldırısının sorumlusunun DarkSide adlı bir siber grup olduğunu bildirdi.

Siber güvenlik uzmanları, DarkSide'ın, hedeflediği kuruluşlardan olabildiğince fazla miktarda fidye almaya çalışan, deneyimli siber suçlulardan oluşan bir grup olduğunu söylüyor.

Grup adına yapılan açıklamada "Amacımız para almak, toplum için sorun yaratmak değil" ifadesi kullanıldı, ancak açıklamada Colonial Pipeline'ın adı kullanılmadı. Uzmanlara göre DarkSide grubunun merkezi Rusya ya da Doğu Avrupa'da bulunuyor olabilir.

Siber güvenlik alanından sorumlu ulusal güvenlik danışman vekili Anne Neuberger, Beyaz Saray'daki brifingde gazetecilere yaptığı açıklamada, FBI'ın DarkSide grubunu geçtiğimiz Ekim ayından bu yana takip altına aldığını söyledi. Neuberger, ABD hükümetinin Colonial firmasına fidye ödemesi yapma konusunda tavsiyede bulunup bulunmamasıyla ilgili olarak, "Bu, özel sektörün vereceği bir karardır, Biden yönetimi şu anda herhangi bir başka tavsiyede bulunmadı" dedi ve istihbarat örgütlerinin, saldırıyı düzenleyen siber korsanların Rus hükümeti ya da başka bir ülkeyle bağlantısı olup olmadığını araştırdığını kaydetti.

ABD Kongresi, ülkedeki enerji altyapısının daha sıkı koruma altına alınması çağrısında bulunurken Beyaz Saray, yakıt dağıtım şebekesinin yeniden faaliyetlerine başlamasını bir numaralı öncelik haline getirmek; saldırının etkisini değerlendirmek ve daha ciddi aksaklıkları önlemek amacıyla federal görev gücü oluşturdu.

ABD'nin güneydoğusundaki Kuzey Carolina, Mississippi, Georgia ve Tennessee gibi eyaletlerde yakıta olan talebin şimdiden arttığı gözleniyor. Colonial Pipeline şirketinin hizmetlerine en çok bağımlı bölge olan ABD'nin güneydoğusu, ülkenin kuzeyinin aksine yakıt ikmali konusunda çok daha az seçeneğe sahip. Bölgede daha önceki kapanmalarda da benzin fiyatlarının hızla yükseldiği görülmüştü.

Amerikan Otomobil Birliği (AAA), ortalama ulusal benzin fiyatının 6 sent artarak galon (3,78 litre) başına 2 dolar 96 sente çıktığını, bunun, 2018 yılı Mayıs ayından bu yana kaydedilen en hızlı artış olduğunu bildirdi. AAA'ya göre ortalama benzin fiyatları 3 sent daha artarsa 2014 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmış olacak.

Colonial Pipeline'dan Pazar günü yapılan açıklamada yakıt terminalleri ve müşteri teslimat noktaları arasındaki bazı küçük hatların yeniden açıldığı, ancak ana hattın kapalı kalmaya devam ettiği bildirildi. Şirket, 8 bin 850 kilometre uzunluğundaki hattın tamamının ne zaman açılacağına ilişkin bilgi vermedi.

Akaryakıt boru hattı sistemi, Meksika Körfezi kıyısındaki petrol rafinerilerinden ABD'nin güneydoğu ve orta Atlantik bölgesindeki eyaletlerine uzanan ana yakıt arteri olarak kabul ediliyor. Bu hat, günde 2 buçuk milyon varil benzin, mazot ve uçak yakıtı ikmal ediyor.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, yakıt ikmalini hızlandırmak için Pazar günü acil önlem olarak boru hattının kapanmasından etkilenen 17 eyalette akaryakıt tankeri sürücülerine uygulanan kısıtlamaları kaldırdı. Hattın kapalı kalmaya devam etmesi durumunda ilave önlemlerin de alınacağı bildirildi.

Kapanan akaryakıt hattı, ABD'nin en yoğun havalimanı olan Georgia eyaletinin Atlanta kentindeki Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı dahil birçok noktaya uçak yakıtı tedarik ediyor. Hartsfield-Jackson Uluslararası Havalimanı'ndan bir sözcü, boru hattının, uçuşlar üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmadan önce açılmasını beklediklerini söyledi.

Aynı bölgeye hizmet eden daha küçük çaplı bir hattınsa şimdiden kapasite limitine eriştiği bildirildi. Kinder Morgan firmasından bir sözcü, firmaya ait günde 720 bin varil yakıt nakleden hattın Cuma gününden bu yana devrede olduğunu, ancak şimdiden Mayıs ayı kapasitesini doldurduğunu söyledi.

Akaryakıt hattındaki sorunun devam etmesi durumunda yakıt tedarikçilerinin tanker ve demiryolu ulaşımını kullanmaya başlaması gerekebilir. Meksika Körfezi kıyısındaki petrol rafineri firması Valero Energy'nin boru hattından pompalayamadığı akaryakıtı depolamak için kıyıdan açıkta bir tanker kullandığı, diğer rafinerilerin de aynı yönteme başvurmaya çalıştığı bildirildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG