Erişilebilirlik

ABD: ''Sivillerin Öldürülmesi Kabul Edilemez''


Irak’ın kuzeyinde sekiz kişinin hayatını kaybettiği ve 23 kişinin de yaralandığı belirtilen saldırıyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan dün gece saatlerinde yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada ''ABD bugünün erken saatlerinde düzenlenen, Irak'ın Dohuk bölgesinde sivillerin ölümü ve yaralanmasına neden olan saldırıyı kınar'' denildi.

Sivillerin öldürülmesinin ''kabul edilemez'' olduğu belirtilen açıklamada ''Tüm ülkeler sivillerin korunmasının da aralarında olduğu uluslararası hukuk karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmelidir'' ifadeleri kullanıldı. ''Ölenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz'' denilen açıklamada ''Kürdistan Bölgesi de dahil Irak'ın egemenliğine, güvenliğine, istikrarına ve refahına güçlü desteğimizi sürdürüyoruz'' sözlerine yer verildi.

Saldırı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısında gündeme geldi.

Sözcü Price, “Irak’ta askeri eylemlerin Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiğine ilişkin duruşumuzu tekrar teyit ediyorum” dedi.

Irak’ın kuzeyindeki saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ifade eden ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, sivillerin korunmasının önemini vurguladı ve yeni bilgiler geldikçe durumu yakından takip etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Türkiye'nin Irak’ın sınır kenti Zaho’ya düzenlediği topçu atışında turistlerin hedef olduğu iddia edilmişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) saldırıda ölü sayısını 8, yaralı sayısını 22 olarak verirken, uluslararası haber ajansları da olayda 8 turistin hayatını kaybettiği, 20’nin üzerinde yaralı olduğunu bildirmişti.

Suriye’ye olası operasyon

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki günlük basın toplantısında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapabileceği olası bir askeri operasyon da soruldu.

Sözcü Ned Price, bu konudaki duruşlarını daha önce net şekilde ifade ettiklerini belirterek, Suriye’nin kuzeyinde askeri faaliyetin artması ihtimaline ilişkin tartışmalardan endişe duymaya devam ettiklerini vurguladı.

Böylesi askeri bir adımın sivil nüfus açısından yaratabileceği etkilere dikkat çeken sözcü Price, bölgede var olan ateşkes hatlarının korunmasını desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Bu durumu değiştirerek gerilimi tırmandıracak her adımı kınadıklarını ifade etti.

Sözcü Ned Price, “Tüm tarafların Suriye’de siyasi çözüme yönelik istikrarı güçlendirmek amacıyla ateşkes hatlarını korumalarının ve ateşkes hatlarına saygı göstermelerinin önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Suriye’nin kuzeyine yeni bir askeri operasyonun bölgede istikrara zarar vereceğini bir kez daha yineleyen sözcü Ned Price, bunun bölgedeki Amerikan güçlerini ve koalisyonun IŞİD’e karşı mücadelesini riske atacağını söyledi.

Suriye’de IŞİD’le mücadelede büyük bir ilerleme sağlandığını belirten sözcü Price, bu ilerlemenin tehlikeye girmemesi için Türkler'le yakın bir şekilde çalışmaya devam etmek istediklerini belirtti.

Suriye’de Türkiye ile ortak hedeflere sahip olduklarını belirten Ned Price, bu önemli ortak hedeflerden birinin IŞİD’in etkisiz hale getirilmesi olduğunu ve bunu da tehlikeye atmak istemediklerini kaydetti.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG