Erişilebilirlik

Akar: “ABD’den Bizi Anlamasını İstedik”


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin Türkiye’nin Suriye’ye kara harekatından kaçınması çağrılarıyla ilgili, “Bizi, yani durumu anlamaları gerektiğini vurguladık” dedi.

Akar, gazetecilere yaptığı açıklamada, birkaç gün içinde mevkidaşları ile yaptığı görüşmeler ve toplantılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milli Savunma Bakanı, “Son dönemde yapılan görüşmelerde müttefik ülkelere eli kanlı bir terör örgütü olan, sınırlarımıza ve halkımıza saldıran PKK/KCK/YPG'ye, DEAŞ'la mücadele bahanesi dahil her ne sebeple olursa olsun destek olmamaları, teröristlerden ayırt edilmeyi zorlaştıracak kendi bayrak ve kendi üniformalarını kullandırmamaları, bulundukları bölgelerden teröristleri uzak tutmaları ve bir an önce terör örgütleri ile tüm ilişkilerini kesmeleri hatırlatılmakta ve gerekli uyarılar yapılmaktadır” diye konuştu.

"Bizden tekrar değerlendirmemizi istediler"

ABD'den yapılan "Türkiye'nin Suriye'de yeni bir askeri operasyon düzenlemesine şiddetle karşı olunduğuna" yönelik açıklamalara ilişkin soru üzerine de Bakan Akar, "Bizden tekrar değerlendirmemizi istediler. Biz de hassasiyetlerimizi, görüş ve düşüncelerimizi anlattık, verilen sözlerin tutulmasını istedik. Bizi, yani durumu anlamaları gerektiğini vurguladık" yanıtını verdi.

Bu arada Hulusi Akar dün, ABD’nin Suriye eski özel temsilcisi James Jeffrey ile görüştü. Görüşmenin detaylarına ilişkin açıklama yapılmazken, Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin fotoğraf paylaşıldı.

Akar, önceki gün ise ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile telefonda görüşmüştü. Görüşmede Austin, Akar’a, “Suriye’de yeni bir askeri operasyona güçlü şekilde karşı olduklarını” iletmişti.

Beyaz Saray ve Pentagon, ABD'nin Türkiye'nin Suriye'ye olası kara harekatına karşı olduğunu ve olası harekatın bu ülkede bulunan Amerikalılar'ın hayatını tehlikeye sokacağını sıklıkla bildiriyor.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, Türkiye’nin Suriye’deki olası kara operasyonunun, IŞİD’e karşı savaşta elde edilen kazanımları “ciddi şekilde” tehlikeye atacağını söylemiş ve itidal çağrısı yapmıştı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG