Erişilebilirlik

“Kıbrıs Konusunda ABD’den İcazet Alacak Değiliz”


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin hem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde hem de Kıbrıs’ta dengeyi bozduğunu savunarak, “(KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci ülke olarak kabul edilmesiyle ilgili) ABD’den icazet alacak değiliz” dedi.

Ankara’da temaslarda bulunan Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard ile görüşen Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den KKTC'nin TDT’ye gözlemci ülke olarak kabul edilmesiyle ilgili gelen tepkileri değerlendirdi.

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir yere gözlemci üye olabilmesi için başkasından icazet alacak değiliz” diyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"AB'nin ne hakkı var ki TDT'ye müdahale etsin. ABD'ye de mesajımız şu; hem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde hem de Kıbrıs'ta dengeyi bozdunuz, kantarınızın ayarı bozuldu. Dengeli olun ve uluslararası hukuktan bahsediyorsanız Yunanistan'ın ve Rum kesiminin ihlallerine bakın. Aynı şekilde biz, ABD'den de icazet alacak değiliz. Türk yüzyılı başladı, Türk baharı başladı. Dolayısıyla KKTC'nin TDT'ye üye olmasıyla bir filizin daha ortaya çıktığını, yükseldiğini söyleyebiliriz.

Diğer taraftan ABD'nin, özellikle AB'nin TDT üyelerine baskı yaptığını da gördük. Hatta tehdit ettiğini de gördük. Çok ciddi baskı yaptılar, her bir ülkeye notalar verdiler, mektuplar yazdılar. Ama şunu unutmasınlar; artık AB veya ABD, kim olursa olsun bu tür tehditlere boyun eğmeyen bir Türk dünyası var."

Türk dünyasının birliğinin kimsenin aleyhine olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Türk dünyasının birliği, bölgenin istikrarı bakımından önemli, barış bakımından önemli. Gelin iş birliği yapalım. Tehditleri bırakın, işbirliği yapalım, herkesin yararına adımlar atalım" dedi.
Çavuşoğlu, tehditlerin Türk dünyasına etkisinin olmadığını vurgulayarak "Gereken adımlar atıldı. Bu bir başlangıç. Adım adım dahası da gelecek inşallah" diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG