Erişilebilirlik

ABD’den İsrail’e: Görüşme Masasına Otur


İsrail askerlerinin Sina yarımadasında 5 Mısırlı polisi öldürmesini protesto eden Mısırlılar. İsrail ölümlerden ötürü Kahire hükümetinden özür dilemişti
İsrail askerlerinin Sina yarımadasında 5 Mısırlı polisi öldürmesini protesto eden Mısırlılar. İsrail ölümlerden ötürü Kahire hükümetinden özür dilemişti

Amerika Savunma Bakanı İsrail’den derhal barış görüşmelerine başlamasını talep etti

Washington’da bir toplantıda konuşan Leon Panetta, İsrail’den eski müttefikleri Türkiye, Ürdün ve Mısır’la bozulan ilişkilerini düzeltmesini de istedi.

İsrail'in bölgede kendini giderek tecrit etmesinden rahatsız olduğunu belirten Panette, askıya alınmış durumdaki Arap-İsrail barış görüşmelerinin en kısa zamanda başlama gerektiğini söyledi.

İsrail hükümeti, Mısır’da olduğu gibi Ortadoğu’da güvendiği rejimler tek tek devrildiği için “Arap Baharı”nı ulusal güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit olarak görüyor.

Leon Panetta İsrailli yetkililere bu şekilde düşünmekten vazgeçmelerini tavsiye etti ve Amerika’nın İsrail’e savunmakla sorumlu olduğunu ancak İsrail’e de sorumluluk düştüğünün belirtti.

Bakan İsrail hükümetinin diplomatik yollarla Ortadoğu’daki komşularıyla ilişkilerini geliştirebileceğini söyledi, güvenliği için sadece orduya bel bağlamaması gerektiği mesajı verdi.

Konuşmasında İsrail’in İran’ın nükleer silah programından duyduğu kaygıya da değinen Panetta, Amerika’nın son çare olarak askeri kuvvete başvurabileceğini belirtti.

Bakan, askeri müdahalenin Avrupa ve Amerika ekonomisini altüst edeceğini, İran’a ise, atom bombası yapmasını iki yıl geciktirmekten başka bir zararı olmayacağını ileri sürdü.

İsrail’in, 1949 yılında, devlet olarak varlığını resmen tanıyan ilk Müslüman ülke Türkiye’ye ile ilişkileri Mavi Marmara baskınından ötürü neredeyse donmuş durumda. Başbakan Netanyanu ısrarla hem özür dilemeyi reddediyor hem de öldürülen 9 Türkün ailesinden özür dilemeyi.

XS
SM
MD
LG