Erişilebilirlik

ABD'den Vize Hizmetlerini İyileştirme Sözü


ABD, Türkiye'deki vize işlem kapasitesinin genişletileceği sözünü verdi. Amerikan vizesi almak için başvuruda bulunan Türk vatandaşlarının uzun bekleme süreleriyle karşı karşıya kalması, NATO müttefikleri Türkiye ve Amerika arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesi tehdidini beraberinde getirmişti. Amerika'dan bugün yapılan açıklama da, vize bekleme sürelerinin uzunluğuna ilişkin eleştirilerin ardından geldi.

Türkiye'de Amerikan vizesi almak için başvuru yapanlar, 15 aya kadar varan randevu süreleriyle karşı karşıya kalıyor. Bunun bir nedeni, Washington'un 2020 yılı Mart ayında küresel çapta patlak veren COVID-19 pandemisi nedeniyle neredeyse tüm konsolosluklarda vize işlemlerini durdurması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan tıkanıklıktan kaynaklanıyor.

Türkiye’deki Vize Sıkıntılarına ABD’den Açıklama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün yaptığı açıklamada, Amerika ve bazı Avrupa ülkelerini, vize başvuru sürelerini kasten uzatmakla suçlamış, bunu, önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı zor duruma düşürme çabası olarak nitelemişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Washington'un bu meselenin tırmanmasını istemediğine işaret etti.

Bir bakanlık yetkilisi, Reuters haber ajansının sorularına elektronik posta üzerinden verdiği yanıtta, "Bu konunun ikili ilişkilerimizde bir rahatsızlık haline gelmesi gibi bir arzumuz yok" ifadelerini kullandı.

Yetkili, Ankara'daki yeni Amerikan Büyükelçiliği binasının hizmete girmesiyle birlikte Washington'un göçmenlik harici rutin vize randevularına yeniden başlayacağını söyledi.

Yetkili, "Türkiye misyonu, gecikmelerin üstesinden gelmek için çok çalışıyor. Ankara'da yeni tamamlanan Amerikan Büyükelçiliği binasının vize işlem kapasitemizi genişleteceği nedeniyle çok mutluyuz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarına vize vermede yaşanan gecikmelerin siyasi amaçlı olduğunu dile getirmişti.

Haber Global kanalında konuşan Çavuşoğlu, "Biz burada kasıt görüyoruz. Halkımız da böyle görüyor. Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar olarak değerlendiriyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Çavuşoğlu, "Personel, yok Kovid'miş... Bu bahanelere inanmıyorum. Bunların çözümleri var. Bu çok kolay çözülecek bir konu" demişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Çavuşoğlu'nun sözleri hakkında, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bu meselenin Türkiye açısından bir sıkıntı olduğuna ilişkin kaygı ifadesini kabul ediyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, vize meselesinin kısa süre içinde çözülmemesi durumunda Türkiye'nin Batılı ülkelere yönelik karşı tedbirler alma tehdidinde bulunmuştu ve "Eylül başında bu Batı ülkelerinin büyükelçilerini Bakanlığa arkadaşlarımız çağıracaklar, gerekli uyarıları yapacaklar. Eğer bundan sonra da düzelmezse bu sefer biz de karşı tedbirler alacağız, kısıtlayıcı tedbirler" demişti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının Amerikan vizesi başvurularında yaşadığı sorunları Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la, Mayıs ayında New York'ta görüştüğünde dile getirmiş ve iki bakan, konuyu bu ay yaptıkları telefon konuşmasında da ele almıştı.

Amerika, pandemi öncesinde 2019 yılında, Türk vatandaşlarına 85 bin göçmenlik harici vize vermişti. Ancak bu sayı, 2021'de 20 binin altına düşmüştü.

Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, vize işlem kapasitesinin artmasıyla vize randevularını bekleme sürelerinin azalabileceğini belirtti.

Yetkili, "Vize başvurusu yapacak kişiler, mevcut vize bekleme sürelerini internet sitemizden takip etmeli. Randevusu olanlar, daha erken randevu tarihlerinin erişime açılması durumunda internet sitemizden tarihlerini değiştirerek randevularını yeniden alabilir" dedi.

XS
SM
MD
LG