Erişilebilirlik

AB’de Bütçe Endişesi


Avrupa Birliği ile İngiltere'nin yollarını ayırmasıyla sonuçlanacak Brexit sürecinin iki yılda tamamlanması öngörülüyor.
Avrupa Birliği ile İngiltere'nin yollarını ayırmasıyla sonuçlanacak Brexit sürecinin iki yılda tamamlanması öngörülüyor.

İngiltere ile yollarını ayıracak müzakerelere başlamak için bu ülkede yapılacak seçimleri bekleyen Avrupa Birliği, Londra’nın Birlik bütçesini veto etme olasılığı nedeniyle endişeli

Avrupa Birliği, 8 Haziran’da İngiltere’de yapılacak seçimler sonrasında bu ülkeyle yolları ayıracak müzakerelere hızla başlamayı umarken Brüksel’de Londra’nın 2018 için öngörülen Birlik bütçesini veto edebileceğine yönelik edişe söz konusu.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Bütçeden Sorumlu Üyesi Gunther Öttinger, olasılık ve öngörülebilirlik ilkeleri ışığında İngiltere’nin bu yönde adım atmasını pek olası görmediği mesajını verse de, “Seçimler seçimlerdir. Kimin yönetimde olacağını bekleyip görmemiz gerekiyor. Bir tür artan risk var” dedi. Öttinger seçimler sonrasında resmin daha net hale geleceğinin altını çizdi.

İngiltere’nin bütçeyi bloke etmesi durumunda bazı ek harcamaların etkilenmesi kaçınılmaz hale gelir. Bu da bazı harcamaların yapılabilmesi için doğrudan bağlantılı olmayan farklı kaynaklardan aktarma yapılmasına neden olur.

Avrupa Birliği, 2018 bütçesi taslağını hazırladı. Taslağa göre taahhütler için 161 milyar Euro, ödemeler için ise 145 milyar Euro öngörüldü. Taahhütler için belirlenen miktar 2017’ye göre yüzde 1.4 oranında artışa işaret ediyor. Avrupa Birliği bütçe taslağında, yapısal fonlar ve yatırımlar için 55.4 milyar Euro, çiftçiler ve tarımsal kalkınma için 59.6 milyar Euro ayrılmış durumda.

Siyasi unsurları bir kenara bırakıp teknik açıdan bakılması halinde Brexit sürecinin Avrupa Birliği’nin 2018 bütçesini etkilemeyeceği söylenebilir. Bunun nedeni ise İngiltere’nin 2018’de Avrupa Birliği üyesi olma statüsünü sürdürecek olması. Ancak İngiltere'nin veto yönünde adım aymayacağının da garantisi yok. Normal şartlarda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden 2019’da ayrılması öngörülüyor.

Brexit tamamlandıktan sonra ise Avrupa Birliği bütçe konusunda bazı sıkıntılar yaşayabilir çünkü İngiltere’nin bütçeye yıllık katkısı 10 milyar Euro seviyesinde.

Avrupa Birliği'nin bütçesinin kabul edilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun ve tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG