Erişilebilirlik

AB'den İran'a Tehdit


İran nükleer faaliyetlerinin sivil amaçlı olduğunu iddia ediyor
İran nükleer faaliyetlerinin sivil amaçlı olduğunu iddia ediyor

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, İran’a yönelik yaptırımları daha da sertleştirme tehdidinde bulundu. Ancak bakanlar, bu yöndeki bir adımın Aralık ayındaki bakanlar toplantısı öncesinde atılmayacağını bildirdi. Brüksel’de toplanan bakanlar, İran’a karşı askeri bir yöntemin şimdilik olasılık dışında olduğunu bildirdi. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi geçen hafta yayınladığı raporda İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını bildirmişti. Raporda Tahran yönetiminin sofistike patlayıcılar ve fünyeler üzerinde deneyler yaptığı da vurgulandı. İran yönetimi raporu kabul etmedi ve nükleer faaliyetlerinin sivil amaçlı olduğunu bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Avrupalı bakanların İran’a karşı askeri bir seçeneği henüz düşünmediklerini ancak, tüm “seçeneklerin masada olduğunu” kaydetti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal da İngiliz bakanın sözlerinde destek verdi ve “hiç bir seçeneği dışarda tutmadığını” belirtti.

Ancak Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, askeri yöntem seçeneğinin olasılıklar arasında yer alması fikrine karşı çıktı ve bunun yarardan çok zarar getireceğini söyledi.

Başkan Barack Obama Pazar günü yaptığı açıklamada İran’a yönelik yaptırımların önemli sonuçlar doğurduğunu söylemişti. Başkan, İran’a yönelik baskıları artırma konusunda Çin ve Rusya ile de görüşeceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG