Erişilebilirlik

AB’den Savaş Suçu Uyarısı


AB dışişleri bakanları Lüksemburg'da bir araya geldi. Toplantının en önemli gündem maddelerinden biri Suriye'ydi.
AB dışişleri bakanları Lüksemburg'da bir araya geldi. Toplantının en önemli gündem maddelerinden biri Suriye'ydi.

Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Halep’e yönelik girişimleri nedeniyle Rusya’yı güçlü şekilde kınarken, hastane ve okul gibi yerlerin bilinçli şekilde bombalanmasının savaş suçu oluşturabileceği uyarısında bulundu

Rusya ile arası Kırım’ın işgalinden bu yana bozuk olan Avrupa Birliği, şimdi de Halep nedeniyle Moskova’yla karşı karşıya geldi. Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları Rusya’yı, Halep’e yönelik girişimleri nedeniyle güçlü şekilde kınadı.

Toplantı sonrasında Kabul edilen sonuç bildirisinde Esad rejiminin ve başta Rusya olmak üzere müttefiklerinin Halep saldırısına başlamasından bu yana Halep’in doğusuna yönelik hava saldırılarının yoğunluğunun ve ölçüsünün açık şekilde orantısız olduğu belirtildi.

Halep’te tırmanan şiddetin binlerce kişinin kabul edilemez acılar çekmesine neden olduğunun vurgulandığı belgede, “Hastanelerin, sağlık personelinin, okulların, temel altyapının bilinçli şekilde hedef alınması, varil ve misket bombaları, kimyasal silahlar kullanılması savaş suçu oluşturabilir” ifadelerine yer verildi.

Suriye’deki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınması gerektiğini savunan Avrupa Birliği, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de bu doğrultuda adım atmaya çağırdı.

Suriye halkını korumanın öncelikle Suriye rejiminin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Avrupa Birliği, aşırı ve orantısız saldırıları güçlü şekilde kınadı. Halep üzerindeki askeri uçuşların derhal durdurulması, ateşkes ve kuşatmaların kaldırılması çağrısını yineleyen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Suriye’deki gruplar arasındaki görüşmelerin sürdürülmesini sağlayacak bir Zemin oluşturulmasında başta komşular olmak üzere bölgesel aktörlerin özel bir sorumluluğa sahip olduğunun altını çizdi.

Suriye’deki sorunun askeri yöntemlerle çözülemeyeceğine yönelik inancını yineleyen ve ülkenin birlik, egemenlik, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına yönelik taahhüdünü koruduğunu belirten Avrupa Birliği, Suriye rejimini destekleyen kişi ve kurumlara yönelik yaptırım listesini genişleteceğinin de sinyalini verdi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının sonuç bildirisini yayımlamaya hazırlandıkları sırada Rusya’nın sekiz saatliğine ateşkes ilan etmesi dikkat çeken bir diplomatik manevra olarak kayıtlara geçti.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG