Erişilebilirlik

ABD’li Yetkili: ''Can Kaybı Tahminlerin Altında Olacak''


Dr. Jerome Adams
Dr. Jerome Adams

Amerika’da salgına bağlı can kaybında artış sürüyor. Son bir günde bin 300 kişinin hayatını kaybettiği ülkede can kaybı 11 bini, vaka sayısı 368 bini aştı. Ülkede nüfusun yüzde 97’sine evlerinizden çıkmayın talimatı verildi. Bu sayede vaka sayısında artışın hızını kesmek hedefleniyor. Son gelen rakamlara bakılırsa, evlerde tecrit uygulaması New York ve New Jersey eyaletlerinde işe yarıyor. Zira vaka sayısı artışında yavaşlama gözleniyor. Yetkililer yine de tedbirleri yavaşlatmak için hala çok erken olduğu uyarısı yapıyor.

ABD’de kamu sağlığı hizmetlerinden sorumlu yetkili Dr. Jerome Adams, tüm yaşananlara rağmen umutlu bir tablo çiziyor. ABC televizyonunun sabah haberlerine canlı yayında konuşan Adams, “Ülkemiz için önümüzdeki hafta son derece üzücü ve zor geçecek günlere işaret etse de, daha önce de zor zamanlardan geçtik, bundan da güçlenerek çıkacağız,” dedi.

Adams, Washington ve California eyaletlerinde son derece sıkı yöntemlerle hayata geçirilen karantina uygulamalarının vakaların artış hızını yavaşlatmada etkili olduğunu gördüklerini söyledi. Adams, Amerikalılar'ı önümüzdeki 30 gün boyunca mevcut tedbirleri sürdürmeye devam etmeye davet etti ve “ülkemizin yüzde 90’ı şu anda doğru şeyi yapıyor,” dedi.

Amerika’da Salı günü itibarıyla 8 eyalet dışında tüm eyaletlerde “evde kalın” emri yürürlükte.

Jerome Adams, mevcut önlemlerin işe yaradığını ve böylece ülkedeki can kayıplarının, ABD yönetiminin Corona salgınıyla mücadele ekibi tarafından geçen hafta açıkladığı sayıların çok altında kalacağını tahmin ettiğini de söyledi. ABD hükümeti, mevcut önlemlere rağmen 100 ile 200 bin arasında can kaybı tahmin ettiğini açıklamıştı.

Benzer bir açıklama, ABD’nin üst düzey bir sağlık yetkilisinden daha geldi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC Direktörü Robert Redfield da sosyal izolasyon kurallarına uymanın virüsün yayılma hızını ciddi oranda düşürdüğünü ve can kaybıyla ilgili tahmin edilen rakamların çok daha altında bir tablonun yaşanacağını söyledi.

ABD, Salı günü itibarıyla 378 binle dünyada Corona virüsü enfeksiyonu vaka sayısı en yüksek olan ülke konumunda.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG