Erişilebilirlik

ABD'nin Kuzeydoğusu Rekor Soğukların Pençesinde


Amerika'nın kuzeydoğu eyaletleri bugünden itibaren aşırı soğuk hava dalgasının etkisi altına girdi. New Hampshire eyaletindeki Washington Dağı'nda hissedilen hava sıcaklığının -79 Santigrad dereceye kadar düşeceği tahmin ediliyor.

Amerikan Ulusal Meteoroloji Hizmetleri (NWS), yayınladığı uyarıda, Pazar gününe kadar aşırı soğuk hava kütlesinin sıcaklıkları hayatı tehdit eder ölçüde düşüreceğini, ”kısa süreli bu soğuk hava dalgasının aşırı derecede tehlikeli” koşullar oluşturacağını bildirdi.

Amerika'nın New England olarak bilinen kuzeydoğu bölgesinin en büyük iki kenti Boston ve Worcester'da okullarda eğitime, okula yürüyen ya da otobüs bekleyen çocuklarda hipotermi riski oluşmasını engellemek amacıyla bugün ara verildi.

Boston Belediye Başkanı Michelle Wu, Pazar gününe kadar kentte acil durum ilan etti ve kentin 650 bin sakini için ısınma merkezlerini hizmete soktu. NWS, kenti etkisi altına alacak soğuk hava cephesinin ”nesilde bir kez” yaşanacak türden olduğunu bildirdi.

Bu sabah erken saatlerde Kanada'nın Kutup bölgesindeki soğuk hava kütlesi, yüksek irtifalı hava akımlarıyla Amerika üzerine indi. Minnesota eyaletindeki International Falls kentinde hava sıcaklığı -38 Santigrad dereceye indi. Havanın kuru olması ise kar yağışının az olması anlamına geliyor.

Kuzeydoğunun en yüksek noktası olan Washington Dağı Eyalet Parkı'nda bugün ilerleyen saatlerde hava sıcaklığının -46 dereceye inmesi tahmin ediliyor.

Washington Dağı'nda hissedilen sıcaklığınsa -79 dereceye kadar düşmesiyle bölgenin Amerika'nın en soğuk noktalarından biri haline gelmesi bekleniyor.

Bu akşam saatlerinde Boston'da hava sıcaklığı tahminlere göre -19'a, Worcester'daysa -25'e düşecek. Sıcaklıklar yarından itibaren yükselmeye başlayacak.

Amerika'nın kuzeydoğusu soğuk hava dalgasına hazırlanırken yüzeylerde donan yağmur, sulu sepken ve buzlanmanın günlerce etkili olduğu, geniş çaplı elektrik kesintilerinin yaşandığı ve yolların buzlandığı Teksas ve diğer güney eyaletlerinde hayat normale dönmeye başladı.

Teksas, Arkansas, Mississippi ve Tennessee eyaletlerinde bugün 300 binden fazla konut ve işyerine hala elektrik verilebilmiş değil.

Ancak tahminlere göre Teksas eyaletinin Austin kentinde hava sıcaklıklarının bugün 11, Pazartesi günüyse 22 dereceye yükselmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG