Erişilebilirlik

ABD: Pakistan Afganistan'a Şiddet İhraç Ediyor


ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Genelkurmay Başkanı Amiral Mullen
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Genelkurmay Başkanı Amiral Mullen

Amerika Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, Pakistan istihbarat dairesini Afganistan’a şiddet ihraç etmekle suçladı.

Senato’da bilgi veren Amiral Mullen, kısaca ISI (Inter-Services Intelligence) adıyla bilinen dairenin, el Kaide bağlantılı Hakkani örgütünü kullanarak Afgan ve NATO kuvvetlerine karşı saldırı düzenlediğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı, Pakistan’ın şiddet ihraç ederek hem iç güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü, hem ekonomisine zarar verdiğini hem de bölgedeki nüfuz ve itibarını şaibe altında bıraktığını belirtti.

Amerika Afganistan’da Afgan ve NATO kuvvetlerine saldıran Hakkani militanlarının, daha sonra sınırı geçerek Pakistan’ın Kuzey Veziristan bölgesinde saklandıklarına inanıyor.

Afganistan’ın başkenti Kabil'de geçen hafta, Amerikan Büyükelçiliği’ne yapılan ve en az 25 kişinin öldüğü saldırının sorumluluğunu Hakkani grubu üstlenmişti.

Genel Kurmay Başkanı ile birlikte Senatörlere bilgi veren Savunma Bakanı Leon Panetta da Pakistan’ın Hakkani militanlarını korumaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Pakistan hükümeti suçlamaları şiddetle reddediyor. Tanıtma Bakanı Firdevs İshak Avan, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, hükümetinin Hakkani Grubu'yla ilgisi olduğu iddiasını yalanladı.

İçişleri Bakanı Rahman Malik ise Hakkani grubunun Pakistan’da üslenmediğini savundu ama Amerika’nın aksi yönde istihbarat sağlaması halinde örgüte karşı harekete geçilebileceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG