Erişilebilirlik

AB'nin Dümenine Macaristan Geçiyor


AB'nin Dümenine Macaristan Geçiyor
AB'nin Dümenine Macaristan Geçiyor

Macaristan, altı aydır Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten Belçika’dan görevi devralmaya hazırlanıyor. Farklı bir çizgi izlemeye çalışacak olan Macaristan’ın programı ve öncelikleri dün açıklandı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Janos Martonyi tarafından açıklanan programın ana başlıkları yine ekonomiyle ilgili olacak, ancak altı aylık stratejisini Avrupa’yı dinleme, ona hizmet etme ve destek olma üzerine kuran Macaristan, Avrupa Birliği gündemine farklı bir açıdan yaklaşma niyetinde. Martonyi, ülkesinin seçtiği sloganın, “İnsani dokunuşla güçlü Avrupa” olduğunu söyledi. Ekonominin sadece istatistiksel verilerden ya da makro ve mikro unsurlardan oluşmadığını söyleyen Macar bakan, önceliğin insan olduğunu hatırlattı.

Avrupa’nın giderek azalan ve yaşlanan nüfusu sürekli akademik çalışmalara konu olsa ya da hakkında konferanslar düzenlense de bu konu dönem başkanı olan ülkelerin ana gündem maddesi olmaz. Macaristan bu konuda da farklı bir adım atma niyetinde. Azalan ve yaşlanan bir nüfusla dünyanın en rekabetçi bölgesi olunmayacağını vurgulayan Martoyni bu konuyu gündemde tutmak istediklerini söyledi.

Enerji güvenliği konusuna da özel önem verme niyetinde olan Macaristan’ın genişleme konusundaki önceliği ise Hırvatistan. Martoyni, Hırvatistan’ın katılım müzakerelerinin kendi dönemlerinin sonuna kadar tamamlanmasını umduklarını söyledi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu diğer ülkeler için ise konulan hedef mevcut durumu bir adım daha ileri götürebilmek olarak belirlendi. Macaristan’ın altı aylık programında Türkiye’nin üyelik müzakerelerinden bir satırla bahsedilerek, müzakerelerde momentumun korunmasının önemine vurgu yapılıyor.

Momentumun korunup korunamayacağı ise büyük ölçüde Türkiye’nin sergileyeceği performansa bağlı olacak. Şimdilik Ankara’nın hesabı Belçika dönem başkanlığına yetiştiremediği rekabet politikası başlığını Macar dönem başkanlığının ilk aylarında açmak.

Üyelikten sonra halkın Avrupa Birliği’ne ilgisinin azalmasından yakınan Macar hükümeti bu ilgiyi yeniden yükseltmek için Dönem Başkanlığı’nı fırsat olarak kullanma niyetinde. Bunu sağlamada kullanılacak en önemli yöntem ise kültür olacak. Avrupa Birliği ülkeleri, Macar Dönem Başkanlığı’nın hazırladığı programlar çerçevesinde, 200. doğum yılı kutlanacak olan ünlü Macar besteci Franz Liszt’in melodilerine de doyacak.

XS
SM
MD
LG