Erişilebilirlik

AB'nin En Kalabalık Ülkesi Almanya'da 8 Milyon Göçmen Var


Almanya, yeniden birleşmenin gerçekleştiği 1989 yılından bu yana büyük bir farkla Avrupa Birliği’nin en yoğun nüfusu olan ülkesi. Alman toprakları üzerinde yaklaşık 82 milyon insan yaşıyor. Federal Almanya İstatistik Dairesi’nin sayılarına göre ülkedeki göçmen sayısı ise 8 milyon civarında. Hamburg gibi kentlerde her üç kişiden biri göçmen kökenli. Almanya muhabimiz Cem Dalaman, demografik bu gelişmeyi araştırdı

Almanya’da yaşayan Türk göçmenler dendikte akıllara önce ülkenin dışa yönelik vitrini olan Berlin ve kentin ünlü Türk mahallesi Kreuzberg geliyor. 200 bin Türk Berlin’de yaşamlarını sürdürürken, Almanya’nın başkentinin 3 buçuk milyonluk genel nüfusunun toplam yüzde 15’ini göçmenler oluşturuyor. Ancak Frankfurt ve Hamburg gibi kentler, göçmenlerin toplam nüfustaki oranı açısından açık farkla Berlin’in önünde yer alıyorlar. Uluslararası bankaların ve finans kuruluşlarının merkezlerinden olan 700 bin nüfuslu Frankfurt’ta nüfusun yüzde 40’ı göçmen ya da yabancı. Almanya'nın 16 eyaletinden biri olan Hamburg 1,8 milyonluk nüfusuyla, Berlin’den sonra ülkenin ikinci en kalabalık kenti. Burada yaşayanların yüzde 28’i göçmen kökenli, verilere göre 92 500 ile kentte yaşayan neredeyse her 20 kişiden biri Türk ya da Türk kökenli. Kentteki Türk nüfus Alanya ya da Çanakkale’ninkine eş durumda. Hamburg’un yüksek göçmen oranı, dünyanın en önemli ticari limanları arasında ön sıralarda bulunan Hamburg Limanı ve kentin aynı zamanda uluslararası reklam ve medya şirketlerinin de merkezlerinden birisi olması ile açıklanıyor. Hamburg Türk Toplumu sözcüsü Ali Kurtuldu, Hamburg’un uyum sorunlarının diğer büyük Alman kentlerine kıyasla daha az olmasını kentin hoşgörü geleneği ile açıklıyor.

Bu arada güvenlik yetkilileri, aşırı İslamcı bazı çevrelerin ve teröristlerin Hamburg’un açık yapısını istismar ederek, burada gizli yapılanmalar içinde olduğundan ya da saklandığından şüpheleniyor. Nitekim 11 Eylül saldırılarını düzenleyen hava korsanlarının elebaşı Muhammed Atta’nın da devam ettiği bir cami geçenlerde kapatıldı. Hamburg Türk Toplumu’ndan Ali Kurtuldu, Hamburglu Müslümanların radikal İslamcılarla aynı kefeye konulmak istemediğini belirtiyor.

Bu arada istatistiklere göre, 15 yaşından küçük Hamburg nüfusunun yarısı göçmen kökenli. Uzmanlar Almanlar arasındaki düşük doğum oranı nedeni ile ülke genelinde genç göçmen nüfusun 2025 yılında dek benzer bir orana ulaşacağından yola çıkıyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG