Erişilebilirlik

ABD Adalet Bakanlığı’ndan Üç Kente Kaynakları Kesme Tehdidi 


ABD Adalet Bakanlığı Pazartesi günü üç kente, anarşi ve şiddet olaylarının sokaklarda yayılmasına izin verdikleri gerekçesiyle federal kaynakların kesilebileceği tehdidinde bulundu.

Adalet Bakanlığı, bu kentler arasında New York ile Oregon eyaletinin Portland kentini ve Washington eyaletinin Seattle kentini saydı. Her üç kentte de Mayıs ayında siyah Amerikalı George Floyd’un beyaz bir polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetmesinin ardından polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı gösteriler düzenleniyor.

Adalet Bakanı William Barr, ‘‘Vatandaşların güvenliği tehdit altındayken vergi gelirlerinin boşa harcanmasına izin veremeyiz’’ dedi.

Adalet Bakanı Barr, bakanlık tarafından listeye alınan bu kentlerin tutumlarını değiştirerek yönetimin basit işlevlerini yerine getirmeyi daha ciddiye almalarını ve şehirlerini korumaya başlamalarını umduğunu kaydetti.

Başkan Donald Trump 2 Eylül tarihinde isyan, yağma ve özel mülke zarar verilmesi gibi durumlardan şehirlerini koruyamayan yerel yetkililerin, bu durumdan sorumlu tutulmasını öngören bir kararname çıkarmıştı. Buna göre bakanlığın bu şehirlere verilen bazı kaynakları kesmesinin değerlendirebileceği belirtilmişti.

Kararnamede adı geçen şehirler arasında New York, Portland ve Seattle’ın dışında başkent Washington da vardı.

Trump yönetimi yerel yetkililerin sorunlu bölgelerden polis güçlerini çekmesi, polis teşkilatının kaynaklarını kesmesi veya gerekli olan hallerde federal hükümetten güvenlik gücü desteği almayı reddetmesi durumunda listeye yeni şehirlerin de eklenebileceğini kaydetti.

Adalet Bakanı Barr, son haftalarda savcılardan protesto gösterilerinde şiddete başvuranlar hakkında dava açılması için çalışmalarını istemişti.

Trump yönetimi polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı gösterilerde yaşanan şiddet olaylarının bastırılmasına destek vermek için bugüne kadar Portland, Kansas ve Seattle kentlerinde federal güvenlik güçlerini görevlendirdi. Yönetimin bu adımı gösterileri tetikleyeceği kaygısına neden oldu ve yerel yönetimlerden de tepki gördü.

New York, Portland ve Seattle belediye başkanlarından ortak açıklama

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Portland Belediye Başkanı Ted Wheeler ve Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan ise konuyla ilgili ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada Adalet Bakanlığı’nın tehdidinin siyasi amaçla yapıldığı ve anayasaya aykırı olduğu vurgulandı. Adı geçen şehirlerin pandemiyle ve Büyük Buhran’dan bu yana görülen en kötü ekonomik krizle mücadele ettiklerini belirten belediye başkanları, Beyaz Saray’ı partizanlıkla ve sorumluluktan kaçmakla suçladı.

New Yorklular Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına tepkili

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına New Yorklular sosyal medyada yoğun tepki gösterdi. New York’un Demokrat Partili Valisi Andrew Cuomo ve Belediye Başkanı Bill de Blasio da açıklamayı sert eleştirdi.

Vali Cuomo, Başkan Trump’ı hükümetin organlarını manipüle etmekle suçlayarak, "Trump, adaletten üstün değil" ifadesini kullandı.

Açıklamada belirtilen federal fonların kesilmesi uyarısının "kabul edilemez" olduğunu belirten Cuomo, Başkan Trump’ı suçlayarak, "Eğer bunu gerçekten yapmaya kalkarlarsa mahkemeye gideceğime söz veriyorum. Mahkemelik olursak da bir kez daha kaybedip yenilgiye uğrayacak. Gerekirse ona karşı yeniden meydan okuyacağız” dedi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da, federal fonların kesilmesi uyarısındaki suçlamalara atıfta bulunarak, “Bu sabah Queens'in Elmurst semtindeydim. Burada huzuru, sükuneti gördüm” dedi ve yaşanan durumun siyasi olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG