Erişilebilirlik

Adalet Yürüyüşünü BM’de Anlattı


Sosyalist Enternasyonal Konseyi toplantısı Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde yapıldı. İki gün süren toplantılara Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutarres de katıldı.Uluslararası toplumu ilgilendiren ana konularda delegelerle yapılan görüşmelere katılan Genel Sekreter Gutarres, küresel sorunlara çok taraflı çözümlerin önemini vurguladı, Birleşmiş Milletler’in bu konudaki vizyonunu tanımladı.

Sosyalist Enternasyonal Başkanı (eski Yunanistan Başbakanı) Georges Papandreou’nun gündemle ilgili konuşması sonrasında toplantılarda üç ana tema işlendi. Barış için çok taraflılığın güçlendirilmesi, ihtiyaç duyulan değişim için değer ve politikaların yeniden teyit edilmesi, demokrasinin engellendiği ya da tehdit altında olduğu yerlerde savunma koruma başlıklarında görüşler paylaşıldı.

SE Başkan Yardımcısı Umut Oran Adalet Yürüyüşünü anlattı

Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala, Türkiye’de katıldığı adalet yürüyüşle ilgili gözlem ve izlenimlerini katılımcılarla paylaştı.

New York’ta iki gün süren toplantılara halen Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı görevini yürüten eski Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili ve başkan yardımcısı Umut Oran da katıldı.

Oran, Birleşmiş Milletler’de yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısında 25 gün süren Maltepe’de yapılan bir mitingle sona eren Adalet Yürüyüşünü anlattı.

Oran, New York’tan İstanbul’a hareketinden önce, Birleşmiş Milletler’de gerçekleşen Sosyalist Enternasyonal toplantısındaki temaslarını Amerika’nın Sesi’ ne değerlendirdi. Oran, “Bütün dünya Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Özellikle ‘Adalet Yürüyüşü’ ilgilerini çekmiş” dedi.

‘Adalet Yürüyüşü demokrasi insan hakları özgürlük eksiği olan ülkeler için umut oldu’

Türkiye’de Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP dışında, ülkedeki Cumhuriyetçiler ve Demokratların da katıldığı yürüyüşün demokrasi insan hakları özgürlük eksiği olan ülkeler için de bir umut olduğunu belirten Oran, “Adalet yürüyüşü doğru ve haklı evrensel bir talep için doğru zamanda doğru insanlar tarafından sadece Türkiye’de değil tüm dünyada büyük ses getirdi, ilgi ve merak uyandırdı ayrıca büyük beklenti yarattı. Demokrasi, insan hakları, özgürlük açığı olan ülkeler açısından da umut oldu. Türkiye bugüne kadar hep rol model bir ülke, çağdaş, ilerici, devrimci, yenilikçi olarak Atatürk Cumhuriyeti olarak anıldı. Bugün ise rotasını otoriterliğe, tek adamlığa gericiliğe, ve geriye doğru dönmüş olması sadece dostları için değil düşmanları için de endişe ile izlenen bir ülke haline getirdi” dedi.

‘Türkiye’mizin geriye gitmesine izin vermeyeceğiz’

Sosyalist Enternasyonal’in her zaman olduğu gibi bugünde Türkiye’nin daha demokratik, daha sosyal ve hukuk devleti olması için tüm dayanışma birlik ve beraberlik çabası içinde olduğunu belirten Oran, sözlerini şöyle sürdürdü, “CHP olarak bizde üzerimize düşen sorumluluğun bilinci içerisinde başka bir Türkiye olabileceğini daha demokratik daha barışçı daha özgürlükçü daha saygılı daha empati ve diyaloğa açık daha adil bir Türkiye olabileceğini hem 80 milyon yurttaşımıza hem tüm dünyaya göstermeye devam edeceğiz. Türkiye’mizin geriye gitmesine izin vermeyeceğiz. Daha iyi bir Türkiye mümkün, bunu da 80 milyon yurttaşımızla birlikte başaracağız“ diye konuştu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG