Erişilebilirlik

Afgan Pilot Sekiz NATO Askerini Öldürdü


Afgan Pilot Sekiz NATO Askerini Öldürdü
Afgan Pilot Sekiz NATO Askerini Öldürdü

Kabil’de bir Afgan pilot tartışmaya girdiği NATO personelinden dokuzunu öldürdü.

Kabil havaalanının brifing odasında meydana gelen tartışmaya neyin yol açtığı bilinmiyor. Çatışmada pilotun öldüğü, 5 Afgan güvenlik görevlisinin de yaralandığı bildirildi.

NATO ölenlerin kimliğini açıklamadı ancak haberlere göre 9 kişinin hepsi Amerikalı. Ölenlerin ayrıca sekizinin asker, birinin de sözleşmeli memur olduğu bildirildi.

Afgan Savunma Bakanlığı, Taliban’ın, pilotun askeri üniforma giymiş bir örgüt mensubu olduğu iddiasını reddetti. Afgan Devlet Başkanı Hamit Karzay olmayı kınadı ve derhal soruşturma açılmasını emretti.

Afgan askeri veya asker üniforması giymiş kişilerin NATO personeline saldırması yeni bir olay değil. Bu aybaşında bir Afgan sınır polisi iki Amerikan askerini; Şubat’ta asker üniforması giymiş bir militan üç Alman askerini; geçen Kasım’da da yine bir Afgan sınır polisi tatbikat sırasında altı Amerikan askerini öldürmüştü.

Bu arada Kabil hükümeti, Kandahar’daki cezaevinden kaçan 488 hükümlüden 71’inin yakalandığını duyurdu. Mahkûmların Kandahar’daki cezaevinden, 320 metre uzunluğunda bir tünel kazarak firar ettiği belirlenmişti.

Çoğu Taleban militanı olan firarilerin Pakistan‘a kaçmalarını önlemek için sınırda olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Taleban, cezaevi çevresindeki tüm kontrol noktalarını aşan tünelin yapımının beş ay sürdüğünü ve firarın gerçekleştiği gece tamamlandığını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG