Erişilebilirlik

Afganistan’da Amerika Karşıtı Gösteride 12 Kişi Öldü


Afganistan’da Amerika Karşıtı Gösteride 12 Kişi Öldü
Afganistan’da Amerika Karşıtı Gösteride 12 Kişi Öldü

Afganistan’ın Mezar-ı Şerif kentinde, Kuran yakılmasını protesto eden yüzlerce kişi kentteki Birleşmiş Milletler tesisine saldırdı.

Haberlere göre, tesisin girişindeki Nepallı 5 koruma görevlisini öldüren Afganlar, çalışanlardan bazılarını başlarını keserek öldürdükten sonra binayı ateşe verdi. Ölenlerin 5’i Nepalli asker, en az üçü ise Afgan.

Cuma namazından sonra başlayan gösteri, geçen ay Amerika’nın Florida eyaletinde Kuran yakılmasını protesto etmek için düzenlenmişti.

BM Genel Sekreteri General Ban Ki Moon saldırıyı kınadı, Kabil hükümetinden sorumluların cezalandırılmasını istedi. Genel Sekreter ayrıca, Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’yı Mezar-ı Şerif’e gönderdi.

Afganistan’ın başkenti Kabul ile Herat’ta da Kuran yakılmasının protesto edildiği yürüyüşler yapıldı ancak göstericiler Amerika karşıtı sloganlar atmakla yetindi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Amerika’dan Kuran yakan kişilerin adalet önüne çıkarılmasını talep etti.

ABD'nin Florida eyaletinde Terry Jones adlı bir papaz, Gainesville kentinde bağlı olduğu kilisede Kuran'ı yargılayıp idama mahkum ettiklerini ve 21 Mart günü Kuran'ın bir kopyasını yaktıklarını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG