Erişilebilirlik

Afganistan’da Anayasa Reformu Kararı Türkiye’de Alındı


Afganistan Devlet Başkan Yardımcısı Raşit Dostum, Ankara’da büyük oğlu Batur’un düğün töreni gerekçesiyle Afganistan siyasetçilerini ağırladı.

Raşit Dostum, 20 Mayıs’ta Türkiye’ye sağlık kontrollerinden geçmek amacıyla geldiğini açıkladı. Dostum’un, Afganistan’da aleyhine açılan yargı dosyaları nedeniyle “sürgün” olarak Türkiye’ye geldiği iddia edilmekle birlikte Afganistan makamlarınca bu teyit edilmiş değil. Afganistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nce konuya ilişkin açıklama yapılmadı. Türk Dışişleri Bakanlığı da, Dostum’un Ankara’daki faaliyetleri konusunda herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadı.

Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı Dostum’a yakın diplomatik kaynaklar ise, “sürgün” iddiasını reddetti. Kaynaklar, Dostum’un tedavi amaçlı Ankara’da bulunduğunu ve oğlu Batur’un da evlilik planı üzerine Afganistan’daki yetkilileri Türkiye’ye düğüne davet ettiğini ifade etti. Bu davet kapsamında Dostum’un evinde ve Sheraton Oteli’nde görüşmeler gerçekleştirildi.

Dostum’un daveti üzerine Afganistan Dışişleri Bakanı Selahattin Rabbani, Ankara’ya geldi. Afganistan’dan en üst düzeydeki davetli olan Bakan Rabbani, koalisyon hükümeti üyesi.

Dostum’un davetiyle İslami Birlik Partisi Başkanı Muhammed Mohaqiq ve Cemiyet-i İslami Partisi Başkanı Atta Muhammed Nur (Noor) da Ankara’daydı.

“Anayasa reformu şart” uzlaşması sağlandı

Kaynaklar, Dostum’un ev sahipliğinde Ankara’da yapılan müzakerelerde; Afganistan’da etkili siyasi parti liderleri ve temsilcileri arasında en önemli gündem maddesininin “anayasa reformu” olduğunu açıkladı. Kaynaklar, “Afganistan’da en kısa sürede anayasa değişiklikleri paketi hazırlanması konusunda uzlaşmaya varıldı. Bunun hayata geçirilmesi için ilgili siyasi partiler anayasa değişikliği taslaklarını hazırlayacak. Taslak üzerinde müzakereler yapılacak. Anayasa’nın hızlıca değiştirilmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı.

Anayasa reformu müzakerelerine gerekçe olan düğün töreni ise, 1 Haziran Cumartesi günü gerçekleşti. Dostum’un oğlu Batur Dostum hayatını, Gazi Üniversitesi’nden arkadaşı olduğu belirtilen Belis Çolak ile birleştirdiği öğrenildi. Mustafa Çolak’ın kızı Belis Çolak veya ailesiyle ilgili bilgi verilmedi.

Dostum’un askeri eğitim yıllarında Ankara’da edindiği Oran semtindeki apartman dairesinin yanı sıra Ankara’da Gölbaşı ilçesinde villa tarzı da bir özel mülkiyeti olduğu öğrenildi. Gölbaşı ilçesinde Mogan Gölü’nün üst kesimlerinde villa tarzı pek çok yapılanma bulunuyor, dolayısıyla Dostum’un burada ev sahibi olduğu düşünülüyor.

Bu arada Dostum ile birlikte objektiflere “uzlaşma pozu” verdikleri gözlemlenen Mohaqiq ve Nur, Afganistan’ın özellikle kuzey kesimlerinde etkili. Atta Muhammed Nur, kuzeydeki Belh Eyaleti’nde söz sahibi. Bu nedenle 2013 yılında Dostum ile birlikte Nur ve Mohaqiq’in adı “gümrük gelirlerinde yolsuzluk” iddialarına karıştı. Keza Dostum, Nur ve Mohaqiq’in adı 2002-2004 döneminde gümrük meselesiyle ilgili suçlamalarda gündeme gelmişti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG