Erişilebilirlik

“Afganistan’da Kadın Hakları Giderek Daha Kötüleşiyor”


Birleşmiş Milletler'de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. BM Genel Kurulu'nda düzenlenen özel oturuma dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda kadın hakları örgütü ve kadın aktivist katıldı. BM'nin New York'taki merkezinde ve kentin farklı bölgelerinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle panel, konferans ve etkinlikler düzenlendi.

BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde de kadın hakları vardı. BM Afganistan Özel Temsilcisi ve Yardım Misyonu (UNAMA) Başkanı Roza Isakovna Otunbayeva, Taleban'ın yönetimindeki ülkede kadın konusunda son durumla ilgili saptama ve çözüm önerilerini 15 üyeli konseye aktardı.

Otunbayeva, Taleban'ın Afgan kadınlarının haklarını daha da kötüleştiren son yasaları şiddetle kınadığını ifade etti. Otunbayeva, Taleban yönetiminde giderek daha da kötüleşen insani ve ekonomik koşullar konusunda uyarıda bulundu, uluslararası toplumu kadın haklarının iyileştirilmesi konusunda ülkedeki mevcut olan her türlü siyasi alanı korumaya ve Taleban yönetimiyle kadın haklarının iyileştirilmesi konusunda acilen diyalog kurmaya çağırdı

“Dünya Kadınlar Günü'nde Afgan kadınlar için iyi bir mesaj veremiyorum”

BM Afganistan Özel Temsilcisi Otunbayeva, Taleban yönetiminin mevcut kadın haklarını korumak ve yerine şartları yürürlüğe koyduğu yeni kararnamelerle daha da zorlaştırdığını belirtti.

Otunbayeva, “Son zamanlarda alınan kararlarla, kadınların yüksek öğrenime erişimine ve STK'larda çalışmasına yönelik yasaklar gibi kabul edilmez yasaklar kondu. Dünya Kadınlar Günü'nde Afganistan kadınlarının az da olsa içlerini rahatlatacak mesaj verememekten çok büyük üzüntü duyuyorum. Afganistan’ın onlarca yıl süren savaşın ardından ülkenin toparlanması için elindeki bütün insan sermayesine ihtiyaç duyduğu bir anda, doktorlarının, bilim adamlarının, gazetecilerinin ve politikacılarının yarısı evlerine kapatılmış, hayalleri yıkılmış ve yeteneklerine el konulmuş durumda. Taleban, elindeki potansiyel gücün tamamını kullanmak yerine kadınları eve kapatarak bu gücü yarı yarıya azalttı. Zaman gittikçe daralıyor. Afganistan’da ihtiyaçlar büyüyor. Uluslararası toplumu şartlar daha da kötüleşmeden göreve davet ediyorum” dedi.

“Uluslararası toplum Taleban’la müzakere yolu bulmalı”

BM Afganistan Özel Temsilcisi Otunbayeva, Taleban yönetiminin Afganistan'da getirdiği yasaklarla kadınların haklarının ihlal edildiğini kaydetti.

BM’nin Afganistan Özel Temsilcisi, özellikle Aralık 2022’de yürürlüğe giren ve önemli insani yardım sağlayan grupların da aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinde kadınların görev yapmasını engelleyen yasağın, hem bu yardıma bağımlı olan Afganlar hem de Taliban'ın küresel toplumla ilişkisi üzerinde ciddi sonuçlar doğurduğunu kaydetti.

Özel Temsilci, Taleban'ın uluslararası toplumun karşılarına birleşik bir şekilde çıkması halinde eleştirilere kulak vereceğine, kadın haklarını daha da gerileten kararnameleri de tersine çevirebileceğine dair ümidini kaybetmediğini belirtti.

Otunbayeva, uluslararası topluma, Afganistan'ın korkunç ekonomik ve insani beklentilerine cevap vermek, insani yardıma erişim ihtiyacını karşılamak ve Taleban yönetimiyle müzakere yolunu açmak için girişimde bulunma çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG