Erişilebilirlik

Afganistan'da Seçim Günü


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Afganistan’da seçim günü bitti ve oy sayımı başladı. Kesin sonucun belirlenmesi ve kazananların açıklanması birkaç hafta alacak. Ama Afgan halkı cesurca kendi kaderlerini tayin etme ve ülkelerini yönetmede ileri bir adım daha attı.

Taleban, seçimleri durdurmaya yemin etti ama seçimler planlandığı gibi yapıldı.(Kaynak AP ajansı) Yıldırma ve şiddete rağmen milyonlarca Afgan sandıkbaşına giderek büyük bir cesaret ve oy kullanma kararlılığı gösterdi. Afganlar bunu yaparak geçmişin baskıcı rejimine bir daha dönmeme noktasını geçmeye son derece kararlı olduklarını gösterdi.

Kabildeki Amerikan Büyükelçiliği yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:”Amerika, Afgan halkını son derece güç koşullar altında parlamento seçimlerini gerçekleştirdiği için kutlar. Bu, Taleban rejiminin 2001 yılında yıkılmasından beri Afganlar tarafından gerçekleştirilen ilk parlamento seçimi oldu.Milyonlarca cesur erkek ve kadın sandıkbaşına gitti ve demokratik oy hakkını kullandı.

Yetenekli ve cesur Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri tarafından korunan seçmenler, geleceklerine sahip çıkma ve hükümetlerini oluşturmak için oy hakkını kullanırken büyük cesaret sergiledi. Amerika kampanya sırasında düzenlenen Taleban saldırıları sırasında ölen ya da yaralanan kişilere sempatilerini iletir.

Sonuçlar ve seçimin kalitesi hemen belli olmadı. Amerika, bağımsız Afgan seçim kurumlarını önümüzdeki haftalarda hile iddialarını soruşturma dahil çalışmalarını sürdürürken destekleyecektir.

Amerika özgür, güvenilir ve Afgan halkının gözünde saydam olan Afganların yürüttüğü bir seçim sürecini desteklemeye devam ediyor. Bugünkü başarıyı sonunda yargılayacak olan Afgan halkı olacaktır.

XS
SM
MD
LG