Erişilebilirlik

BM: 'Afganistan'da Uyuşturucu Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun'


BM: 'Afganistan'da Uyuşturucu Bağımlılığı Ciddi Bir Sorun'

Birleşmiş Milletler’e göre uyuşturucu bağımlılığı, gelişmekte olan ülkelerde hızla yayılıyor. Dünyanın en büyük afyon üreticisi olan Afganistan’daysa durum çok daha ciddi. Birleşmiş Milletler, Afgan nüfusunun yüzde 8‘inin uyuşturucu kullandığını, uyuşturucu kullananların çoğunun da çocuk olduğunu bildiriyor.



Birleşmiş Milletler’e göre 15-64 yaş arasındaki bir milyon Afgan uyuşturucu kullanıyor. Bu sayı, ülke nüfusunun yüzde 8’i. 4 yıl içinde düzenli olarak afyon kullananların sayısı yüzde 53 oranında arttı. Eroin kullananların sayısındaki artışsa yaklaşık yüzde 140.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi’nden Antonio Maria Costa, ”Uyuşturucuya erişimin kolay olması, bağımlılığı tetikliyor. Bu durum, Afganistan’da açıkça görülüyor.” diyor.

Bir başka istatistiğe göre, Afganistan’ın kuzey ve güneyinde uyuşturucu kullanan yetişkinlerin yarısı çocuklarına da afyon veriyor. Costa, Afgan çocukların risk altında olduğunu söylüyor.

Washington’daki Rand düşünce kuruluşundan Jason Campbell’a göre, hem Afgan hem de yabancı yetkililer, uyuşturucu sorununun gerek kaynağı gerekse sonuçlarıyla ilgilenmek zorunda. Campell, ”Öncelikle alternatif ekin yetiştirilmesini teşvik etmek gerekiyor. Gerekli tedavi yöntemleri ve seçenekleri belirlenmeli. Uyuşturucu bağımlılığı tedavisi Afganistan’da mevcut değil.” diyor.

Campbell, liderlerin, uyuşturucu kullanımını körükleyen sosyo-ekonomik faktörleri ele almaları gerektiğini söylüyor: ”Araştırmada umutsuzluk, sağlık hizmetlerinin yetersizliği gibi konulara değiniliyor. İnsanların yaşamak için tutunacakları bir dal olması, ekonominin güçlenmesini, temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırır. Bu durumda uyuşturucuya yönelme eğilimi de azalır.”

En büyük sorunlardan biri, 700 bin Afgan’ın uyuşturucu tedavisine erişimi olmaması. Bağımlıların sadece yüzde 10’u tedavi görüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 90’ı tedavi olmak istiyor. Campbell, güvenlik güçlerinin uyuşturucu kullanımıyla mücadelede aldığı sert önlemlerin işe yarayabileceğini söylüyor: ”Son birkaç ay içinde Afgan Ulusal Ordusu ve Afgan Polis Teşkilatı için özel eğitim merkezleri kuruldu. Afgan ordusu ve emniyet güçleri içindeki en büyük iki sorun, okuma yazma oranının düşük olması ve uyuşturucu bağımlılığı. NATO, bu iki sorunla mücadeleyi en büyük önceliklerden biri haline getirdi. Uyuşturucu kullanan güvenlik görevlilerinin tedavisinin uzun vadede başarılı olup olmayacağını zaman gösterecek. Bu tedavi yöntemlerinin bazılarını yaygınlaştırarak genel nüfusu kapsayacak hale getirebiliriz.” diyor.

Campbell, Afganistan’da uyuşturucu sorununu çözmenin yıllar süreceğini söylüyor. Herşeyden önce Afgan halkının uyuşturucu bağımlılığının hayatı nasıl etkilediğini anlaması gerekiyor. Campell, ”Çiftçiler ‘Afyon üretiyorum. Birileri bunları topluyor. Bana para veriyor, ben de ailemi geçindiriyorum’ diyor. Bu çiftçiler, uyuşturucunun çoğunun yabancı ülkelere, özellikle de Batı’ya gönderildiğini ve sorunun kendilerini ilgilendirmediğini düşünüyor. Ancak kendi köylerinde, kendi akrabalarının uyuşturucu tuzağına düştüğünü görmeleri, başka ekin yetiştirmeye ikna olmalarını ve daha güçlü bir toplum oluşturmalarını sağlayabilir.” diyor.

Uyuşturucu bağımlılığının Afganistan’daki sosyal bedeli de giderek artıyor. Birleşmiş Milletler, verimin azalması, aile gelirinin düşmesi, şiddet eylemlerinin artması, güvenlik sorunları, trafik ve iş kazalarının çoğalmasını uyuşturucu kullanımına bağlıyor.


XS
SM
MD
LG