Erişilebilirlik

Afganistan’dan Gelen Asker Cenazelerini Obama Karşıladı


Başkan Obama Dover hava üssünde
Başkan Obama Dover hava üssünde

Başkan, Afganistan’da ölen Amerikan askerlerinin cenazelerini karşılamak için dün Delaware eyaletindeki Dover üssüne gitti.

Chinook tipi Amerikan helikopteri Cumartesi günü Afganistan’ın Wardak ilinde düşmüş, araçta bulunan 30 Amerikalı ve 8 Afgan’dan kurtulan olmamıştı.

Dover hava üssündeki törene katılan Başkan, daha sonra ölen askerlerin 250 yakınıyla görüştü, onlara başsağlığı diledi.

Ölen Amerikan askerlerinden 22’si el Kaide lideri Usame bin Ladin’i öldüren özel komando birliğinden. Onlarla birlikte ölen Afganlardan biri tercüman, 7’si ise komando.

Sadece Amerikalılar değil ölen Afganların cenazeleri de Amerika’ya getirildi. Ancak askeri yetkililer gazetecilerin töreni izlemesine izin vermedi. Yasağa gerekçe olarak askerlerin kesin kimliklerinin henüz belirlenmediği gösterildi.

Kimlik tespiti yapıldıktan sonra Afgan askerlerle tercümanlarının cenazeleri Afganistan’a gönderilip yakınlarına teslim edilecek.

Afgan yetkililer helikopteri Taliban militanlarının düşürdüğünü öne sürüyor. Olayı Taliban üstlenmiş ve helikopterin roketatarla düşürüldüğünü ileri sürmüştü.

Ancak NATO iddiaları ısrarla reddediyor, helikopterin neden düştüğünün hâlâ kesin olarak bilinmediğini savunuyor. Amerika Merkez Komutanlığı, Tuğgeneral Jeffrey Colt’u olayı soruşturmakla görevlendirdi.

Askeri uçak ve helikopter kazaları Afganistan’da sık sık rastlanan olaylar. Ancak 200 yılında başlayan savaş boyunca ilk kez bu kadar Amerikan askeri tek bir olayda hayatını kaybetti.

Çift motorlu Chinook helikopterleri Afganistan'da sadece özel operasyonlarda değil yaralı askerlerin tahliyesinde de kullanılıyor.

XS
SM
MD
LG