Erişilebilirlik

Afyonkarahisar’daki Patlama Araştırılıyor


Afyonkarahisar’da Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı'nda meydana gelen ve 25 askerin ölümüyle sonuçlanan patlama ilgili inceleme sürüyor. Dün Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ardından da Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a konuyla bilgi verdi. Daha sonra da Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan’ı kabul etti.

Eroğlu: Terör saldırısı değil

Patlamanın ardından ilk açıklama, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile bölgede incelemelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan geldi. Eroğlu, terörle iddialarını kesin bir dille reddetti.

“Kesinlikle terör olamaz, çünkü çok kontrollu bir alan. Tamamen bir tasnif, sayım yapılırken meydana gelen bir kaza. İglo tip dediğimiz cephaneliklere dışarıdan müdahale, bir sabotaj söz konusu değil. Ben de yapısını biliyorum, askerlikte bu tip cephanelikten çok yaptığımız için biliyorum. Tamamen bir kaza olduğu konusunda ben de kesinlikle mutmainim”

Eroğlu, benzer kazaların Hindistan ve Pakistan’da meydana geldiğini de söyledi.

Milli Savunma Bakanı: Asıl açıklama inceleme sonrası

Bölgede incelemeler yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise Eroğlu’na göre daha temkinli konuştu. Yılmaz, “patlamayla ilgili hem askeri hem de sivil savcılık tarafından soruşturma devam ediyor. Netice alındıktan sonra olayın neden kaynaklandığı, hata, ihmal, kusur var mı, bunların hepsi milletimize açıklanacak'' dedi.

CHP: soru işaretleri var

Ana muhalefet partisi CHP de patlamayı yerinde inceledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ve bazı milletvekilleri, Afyonkarahisar’a giderek kışladaki askeri yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan CHP Parti Sözcüsü Koç, patlamanın Susurluk'taki deponun kapatılmasıyla nedeniyle buraya aktarılan mühimmatın yerleştirilmesi sırasında olduğunu söyledi.

Ancak Koç, “teknik boyutu, soruşturma boyutu mutlaka incelenecek takip edilecektir. Değişik soru işaretleri var“ sözleriyle bu açıklamaları yeterince tatminkar bulmadığına işaret etti.

MHP: Eroğlu milletin kafasını karıştırıyor

Milliyetçi Hareket Partisi de olayın bir an evvel aydınlatılmasını istiyor.

İktidara karşı sert eleştirileriyle tanınan MHP Meclis Grup Başkan Vekili Oktay Vural’ın hedefinde bu kez Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu vardı. Oktay Vural şöyle konuştu:

''Devleti yönetenlerin konuşmalarına dikkat etmesi gerekir. O yörenin milletvekili olabilir ama her mikrofon karşısında patlamanın sebebini ifade eden Sayın Veysel Eroğlu’nun sözleri ilginç. Genelkurmay Başkanlığı 'sebebi bilinmeyen bir patlama' diyor. Milletin kafasını karıştırmaya hakları yok. Konuşacaksanız doğru bilgilerle konuşun.”

Baykal:Türkiye’yi yönetenler silkinsin ve kendine gelsin

Kazayla ilgili en ilginç değerlendirmelerden biri CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’dan geldi. Kaza ya da tesadüf her iki ihtimalin de vahim olduğunu ve sorgulanması gerektiğini söyleyen Baykal, tüm kurumları özeleştiri yapma çağırdı.Baykal şunları söyledi:

“Türkiye'yi yönetenler bir silkinsin, kendine gelsin. Türkiye kendini ciddi şekilde sorgulamalıdır. TSK, terörle mücadelede kullanılan askeri yöntemler dahil olmak üzere tüm kurumlar buna dahildir. Her gün 70 milyon ölüyoruz, yeter artık, buna bir çare bulmak lazım.''

Cenazeler DNA testlerinin ardından ailelerine verilecek

Patlamayı haber aldıktan sonra Afyonkarahisar’a giden asker aileleri acı haberi aldıktan sonra yıkıldı. Afyonkarahisar’daki teknik imkanlar yetersiz olduğundan DNa testine tabi tutulmak üzere Ankara’ya gönderilen cenazeler, DNA analizlerinin yapılmasından ardından ailelerine teslim edilecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG