Erişilebilirlik

AGİT Gözlemcilerinin Seçim İzlenimleri


Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini izlemek üzere başta Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi şehirlere gözlemci gönderdi. Ankara muhabirimiz Yıldız Yazıcıoğlu seçim süreci devam ederken gözlemcilerin izlenimlerini aldı.

AGİT Parlamenter Asamblesi Başkan Yardımcısı George Tsereteli, Amerika’nın Sesi’ne verdiği bu özel demeçte, sandık başına giden seçmen oranının düşüklüğüne dikkati çekti: “Gözlemci olarak gittiğimiz sandık merkezlerinde sükunet ve düzenli bir oy kullanımına tanık olduk. İlk elde gördüğümüz katılımın düşük olduğuydu. Ancak, ilerleyen saatlerde bazı sandıklarda katılımın %40-50’ye çıktığını gördük. Tatil sezonu olması nedeniyle katılımın düşük olduğu kanaatineyiz.”

George Tsereteli, önemli olanın seçimlerin adil ve demokratik bir ortamda yapılması olduğunu kaydettikten sonra, “Tabii burada dikkat edilmesi gereken nokta, oy sayım işleminin nasıl yapıldığı. Çünkü genellikle oy sayımı sırasında eksiklikler, hatalar, yanlışlıklar oluyor. O yüzden bu aşamaya özen göstereceğiz,” dedi.

"Kediler trafoya girse de.."

Tsereteli, Mart ayındaki yerel seçimler sırasında “elektrik kesintisi ve kedilerin trafolara girdiği” yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine de “Bu alanda kasıtlı veya kasıtsız ihlaller olmuş olabilir. Burada önemli olan bunun soruşturulması ve insanların bunu teknik bir aksaklık bile olsa gerçeği öğrenmesidir.” Gürcü asıllı parlamenter, bu kez böyle bir durumun ortaya çıkmayacağı yolundaki görüşünü dile getirirken, “Zaten Ağustos ayındayız, hava geç kararıyor, dolayısıyla trafoya kediler bile girse bu seçim sonucunu etkilemez” şeklinde esprili bir ifade kullandı. Tsereteli, her seçimle Türkiye’nin demokrasi tecrübesinin güçlendiğine de dikkati çekti ve AGİT olarak tercihlerini özgür biçimde ifade eden bir Türkiye görmeyi arzuladıklarını söyledi.

Yine Türkiye’ye AGİT gözlemcisi olarak giden Kıbrıslı parlamenter Kyriakos Hadjigiannis de Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, demokratik sürece destek amacıyla Türkiye’de bulunduklarını, alınan sonuçların kimsenin itiraz etmediği bir seçim olmasını bekleyip, umduklarını dile getirdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG