Erişilebilirlik

7 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


7 Ağustos Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

New York Times, Amerikan Ordusu’nun Avrupa’da yaptığı askeri tatbikatlarla ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, Irak ve Afganistan’da on yıldan uzun süredir savaş veren Amerikan Ordusu’nun Doğu Avrupa’daki Rusya tehdidine karşı Soğuk Savaş dönemine ait becerilerini yeniden geliştirmeye başladığını yazıyor. Habere göre yeni tehditlere karşı farklı hazırlıklar yapmak gerekiyor. Örneğin çöl kumu rengi yüzlerce tankın ve zırhlı aracın Avrupa’daki bitki örtüsüne uyum sağlaması için koyu yeşile boyanması şart. Irak ve Afganistan’da büyük ve güvenlik kordonu içindeki üslerden hareket eden askerlerin şimdi mevzilerini korumak için kamuflaj tekniklerine başvurması gerekiyor. Geçtiğimiz ay 25 bin Amerikan askerinin ve Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla gerçekleştirilen 10 günlük askeri tatbikat, bir zamanlar Sovyetler Birliği’ne karşı kullanılan taktiklerin günümüze uyarlanması için komutanlara adeta prova yapma fırsatı tanıdı. Komutanlar, 11 Eylül 2001‘den bu yana Ortadoğu ve Güneybatı Asya’da terörist örgütlerle mücadele eden genç askeri güce yeni beceriler kazandırmaya çalışıyor. Amerikalı üst düzey askeri yetkililer, bir yandan da Rusya’nın Kırım, doğu Ukrayna ve Suriye’de gerçekleştirdiği askeri tatbikatları yakından izliyor. Soğuk Savaş döneminde Amerika’nın Avrupa’da konuşlandırdığı asker sayısı 300 bindi. Ancak şu anda bu sayı, Soğuk Savaş dönemindeki sayının onda biri kadar. Komutanlar bu nedenle hızlı organize olma becerisi geliştirmenin son derece önemli olduğunu vurguluyor.

New York Times bugün ayrıca Trump Yönetimi’nin kamu arazilerinde daha çok kömür madenciliği yapılması için girişimlerde bulunduğunu bildiriyor. Gazete, Trump Yönetimi’nin hem darboğazda olan kömür sanayiini canlandırmayı hem de kamu arazilerindeki fırsatları daha çok değerlendirmeyi amaçladığını yazıyor. Amerika, çoğu batıdaki eyaletlerde olmak üzere 643 milyon hektarlık kamu arazisine sahip. Bu, California eyaletinin yüzölçümünün altı katı büyüklüğünde. Trump’ın selefi Obama döneminde İçişleri Bakanlığı, çevreye verilen zararı değerlendirmek amacıyla kamu arazilerinde kömür madeni açılmasına ilişkin ihaleleri askıya almıştı. Başkan Trump ise Obama döneminde getirilen kısıtlamaları kaldırmakta ve madencilik firmalarına destek vermekte gecikmedi.

New York Times’ın bugünkü ana sayfa haberlerinden biri ise New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun, başta metro olmak üzere ulaşım altyapısını onarmak için kentin zengin sakinlerinden ek vergi alınması önerisiyle ilgili. Gazete, Belediye Başkanı de Blasio’nun önerisine, gelir düzeyi düşük New Yorklular’ın metro kartlarının yarı fiyatına indirilmesinin de dahil olduğunu bildiriyor. Habere göre metronun bakım ve onarımı için zenginlerden ek vergi alınması meselesi, New York Valisi Andrew Cuomo ve Belediye Başkanı de Blasio arasında anlaşmazlığa yol açıyor. New York metrosunda son zamanlarda giderek artan aksaklıklar, ikisi de Demokrat Partili olan Cuomo ve de Blasio’nun kamuoyu destek oranlarının düşmesine yol açıyor. Yüz yıl önce inşa edilen New York metrosunda gecikmelerin artık rutin hale gelmesi ve güvenlik kaygılarını arttıran kazalar yaşanması, halkın memnuniyetsizliğini giderek arttırıyor.

Washington Post ise İsrail ve Hamas arasında kalan Gazzeliler’in hayatlarıyla ilgili bir ana sayfa haberine yer veriyor. Gazete, ”kayıp nesil” olaran nitelediği Gazzeli gençler arasında düzenli, maaşlı işi olanlara rastlamanın son derece zor olduğunu yazıyor. Hamas kontrolunda büyüyen, hayatları savaş ve kuşatma altında geçen bu gençler ne yazık ki hiçbir ilerleme kaydedemiyor, önlerinde bir gelecek göremiyor. Habere göre Gazze’de her on kişiden yedisi, insani yardımlarla hayatını yürütebiliyor. Gençler çok sıkıldıklarını, çoğu arkadaşlarının hayvanların sakinleştirilmesinde kullanılan uyuşturucu ilaçlar kullandığını söylüyor. Örneğin halkla ilişkiler eğitimi alan 25 yaşındaki bir gence ne iş yaptığı sorulduğunda verdiği yanıt ”sadece gözlerimi gökyüzüne dikip uzaya bakıyorum” şeklinde. Gazze’ye günde sadece dört saat elektrik veriliyor. Gençlerin İsrail ya da Mısır üzerinden dışarı çıkışı ise engelleniyor. Çok sayıda Gazzeli genç ise fırsat verildiği takdirde İsrail’de seve seve çalışacaklarını söylüyor.

XS
SM
MD
LG